Привреду очекује благи раст

Милијана Латиновић
Привреду очекује благи раст

Бањалука - Свјетска банка предвиђа да ће економски раст у БиХ ове године износити 3,4 одсто, што је за 0,2 одсто више у односу на 2018. годину.

У најновијем извјештају “Глобални економски изгледи” Свјетска банка наводи да је просјечни раст БДП-а у БиХ лани износио 3,2 одсто, те да би идуће године требало да достигне 3,9 одсто.

Процјене ове међународне финансијске институције показују да се у БиХ 2021. године очекује раст БДП-а од четири одсто. Свјетска банка је и у извјештају објављеном у јуну прошле године прогнозирала да ће економија БиХ ове године порасти за 3,4 одсто.

Овај међународни кредитор већ неко вријеме упозорава на успорен раст свјетске економије, а посљедње пројекције раста додатно су погоршане. У извјештају који је објављен у уторак објавила је показатеље на основу којих се види да тржишта у развоју стагнирају, јер се трговина смањила, а финансијски услови погоршали.

Свјетска банка је смањила процјене глобалног раста на 2,9 одсто са ранијих три одсто за ову годину, а снижена су предвиђања и за наредну годину на 2,8 са досадашњих 2,9 одсто.

У извјештају је наведено да су слабљење извоза и мањак радне снаге у прошлој години утицали на спорији раст економије у централној Европи. Наведено је и да је монетарна политика у земљама западног Балкана стабилна, али да јавни дуг и даље остаје поприлично висок.

- У БиХ и региону је у прошлој години дошло до раста увоза робе од четири одсто, док се у овој години предвиђа пад на 2,6 одсто - наведено је у извјештају.

Економисти истичу да треба узети у обзир прогнозе међународних финансијских институција и уважити смјернице које ће довести до раста економије. Упозоравају да само стабилизација политичке ситуације у БиХ и јачање реалног сектора могу довести до раста економије, јер је то једина гаранција страним инвеститорима да капитал који уложе на овим просторима неће пропасти.

- Одлив радне снаге угрожава постојеће бизнисе, а политичка и пословна клима које нису баш најбоље доводе до тога да нема нових инвестиција, што је велики минус за БиХ. Враћање економији треба бити примарни задатак ове и свих будућих влада и у РС. Ако нема развојне компоненте и економског развоја, онда нећемо ни имати перспективу, а егзодус младих радно способних људи, који могу да направе највећи искорак биће настављен - рекао је за “Глас Српске” економиста Зоран Павловић.

Свјетске силе

Према процјени аналитичара банке Стандард Чартерид Кина ће до 2030. године постати прва економија свијета, а Русија економски најјача у Европи. Кина ће са БДП-ом од 64,2 билиона долара бити прва економска свјетска сила. На другом мјесту ће се наћи Индија са БДП-ом од 46,3 билиона долара, а на трећем САД са 31 билионом долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана