Принудно наплаћено 54 милиона КМ више

Милијана Латиновић
Принудно наплаћено 54 милиона КМ више

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ прошле године је принудним путем наплатила скоро 54 милиона марака више у односу на годину раније, а томе је у великој мјери допринијела модернизација система за наплату ПДВ-а.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је за “Глас Српске” да је прошле године принудним путем наплаћено око 149 милиона марака дуга по основу ПДВ-а и акциза, док је у 2017. на тај начин наплаћено нешто више од 95 милиона марака.

Према подацима УИО, инспектори су у прошлој години издали укупно 19.985 налога за принудну наплату, а у структури укупно наплаћеног износа новца принудним путем највеће учешће имала је наплата дуга за ПДВ. Ковачевић је појаснио да је у УИО у 2018. години пуштена у рад нова пореска апликација.

- Уколико обвезник не уплати исказану обавезу по ПДВ пријави до 10. у мјесецу, аутоматски већ 11. улази у поступак принудне наплате, који за собом повлачи и накнадни терет принуде у износу од пет одсто основног дуга, те законску затезну камату - истакао је Ковачевић и додао да обвезници сада и сами имају увид сваког дана у стање своје пореске картице и могу лакше видјети и сами израчунати путем калкулатора у апликацији износ дуга који морају платити да би стање свели на нулу.

Он истиче да након покретања поступка принудне наплате и неизмиривања дуга у добровољном периоду, десет дана од дана пријема налога за принудну наплату, група за принудну наплату, као организациона јединица која је надлежна да спроводи поступак, врши пљенидбе.

- Прво се заплијени готовина или средства код банака или других финансијских институција, те блокира жиро-рачун дужника. Слиједи пљенидба дужникових ненаплаћених потраживања, затим плата, накнада, надница и пензије и то 20 одсто од нето износа, а изузетно прималац има право да задржи само 250 КМ мјесечно, потом материјална покретна имовина, стока, камате, приходи и закупнине било које врсте, те интелектуална и индустријска својина - рекао је Ковачевић и додао да инспектори плијене и накит, драго камење, умјетничке слике и антиквитете, као и вриједносне папире и некретнине.

Ковачевић је казао да порески обвезници имају могућност измирења дуга и по основу одобреног одлагања плаћања и плаћања на рате.

Према подацима УИО, лани је по основу одобреног плаћања дуга у ратама наплаћено скоро 6,5 милиона марака.

Економиста Зоран Павловић истиче за “Глас Српске” да је УИО БиХ у прошлој години пооштрио контроле, те да је и то један од разлога што је принудном наплатом прикупљено више новца.

- ПДВ је обавеза која наступи без обзира на то да ли вам је ваш клијент платио робу или извршене услуге, тако да фирме долазе у тешку ситуацију да нису у могућности да на вријеме плате те обавезе - рекао је Павловић и додао да је систем наплате ПДВ-а у БиХ потребно додатно унаприједити.+

Намјештај и одјећа

Ратко Ковачевић појашњава да УИО, осим пљенидбом новца, дуг наплаћује и продајом заплијењене имовине путем јавне аукције и директне продаје.

- Намјештај физичких лица и остало покућство, те одјећа, који нису велике вриједности, а који представљају скромно домаћинство и имовина чији трошкови отуђења прелазе вриједност која се може постићи продајом нису предмет пљенидбе - нагласио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана