Превозници брже и јефтиније стижу до одредишта

Милијана Латиновић
Превозници брже и јефтиније стижу до одредишта

Сарајево - Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ је пронашла привремено рјешење за издавање електронске транзитне декларације, односно Т-обрасца, захваљујући којем ће превозници из БиХ много брже и јефтиније стизати до крајњег одредишта.

Директор СТК БиХ Немања Васић рекао је јуче да БиХ није у могућности да користи нови рачунарски транспортни систем (NCTS) јер није усвојила закон о електронском потпису, због чега је комора потписала споразум са македонском компанијом “Транзит конект” преко које ову услугу обавља привремено.

- Нови рачунарски транспортни систем представља рјешење проблема у региону у вези са километарским колонама возила на границама, због којих су трошкови робе, усљед повећања транспортних трошкова, порасли за око пет одсто. Регион је ушао у заједнички пројекат да нађе рјешење тог проблема. Нажалост по БиХ, ми смо и ту каснили и нисмо могли директно да уђемо у тај пројекат, који се односи на израду NCTS-а - рекао је Васић.

Директор Сектора за транспорт и комуникацију СТК БиХ Сабрина Тескереџић је, говорећи о увођењу Т-обрасца, као нове услуге коморе за превознике, појаснила да је ријеч о транзитном систему у којем се не користе папирна документа, те да превозник једном и са једним царинским документом иде из једне границе до крајњег одредишта.

- То су ти бенефити. Тенденција је да се смање гранична задржавања камиона, да тај систем функционише као у земљама ЕУ. Имали смо превознике из БиХ који су већ приступили нашој платформи. Систем пријављивања је једноставан, а обрасци се издају електронским путем - појаснила је Тескереџићева. Додала је да се предности новог рачунарског транспортног система односе на смањење трошкова превоза и бољу искоришћеност превозних средстава.

- Ми смо у протеклом периоду већ упознали превознике, подржали су иницијативу. Водили смо рачуна о томе да те цијене буду прихватљиве за њих и да им дамо одгођено плаћање од 60 дана - навела је Тескереџићева.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић каже за “Глас Српске” да још није имао прилику да затражи Т-образац.

- Уколико то заиста заживи и код нас, значиће много превозницима, јер гужве на границама су огромне и то нас много кошта у сваком смислу. Уколико систем унаприједимо, много мање превозника ће своје фирме “пребацивати” у земље Европске уније - рекао је Грбић.

Издавање обрасца

У СТК БиХ наводе да превозник из БиХ, да би ушао у систем, треба да достави уговорна документа, цјеновник, образац за регистрацију, извод из судског регистра и скенирану путну исправу овлашћеног лица.

- Након одобрења превозник је у могућности да добија транзитне декларације. Оно што је нама у сектору потребно да бисмо издали транзитну декларацију су фактура, извозна декларација и међународни товарни лист - навели су у комори и додали да је превозницима омогућено да путем електронске поште шаљу податке, те да је услуга доступна 24 часа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана