Пресуде и поравнања донијели 600.000 КМ

Милијана Латиновић
Пресуде и поравнања донијели 600.000 КМ

Бањалука - Робне резерве Републике Српске у стечају су већ годину и по, а у том периоду је судским поравнањима и извршењима наплаћено око 600.000 марака.

Стечајна управница Робних резерви РС Доста Бараковић каже за “Глас Српске” да је доста судских поступака у току.

- На основу добијених судских пресуда и наплате потраживања остварен је солидан прилив средстава од отварања стечаја до данас. Очекујемо да ће укупан износ до краја године бити још већи - казала је Бараковићева.

Додала је да су у току и поступци доказивања власништва над имовином овог пропалог предузећа.

- Према новом Закону о стечају РС не може се ићи у промет имовине ако није јасно дефинисано власништво. Ситуација је чиста једино када је ријеч о комплексу у Брезичанима код Приједора, за који је до сада одржана једна неуспјела лицитација - рекла је Бараковићева.

Додала је да је у току доказивање власништва над имовином у Врбањи, гдје је половина комплекса укњижена на Робне резерве РС, а друга половина на Савезну дирекцију за робне резерве.

- При крају је и поступак у Рогатици да се друштвена својина претвори у приватну, као и поступак у Модричи - казала је Бараковићева.

Готово сва имовина Робних резерви РС је под хипотеком у корист Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Стечај у овом јавном предузећу отворен је у јулу 2017. године, након што су му рачуни били блокирани дуже вријеме, јер није измиривало обавезе. Као разлог за отварање стечаја тада је наведено да је губитак Робних резерви за девет милиона био већи од капитала, предузеће није измиривало обавезе према добављачима у предвиђеном року, а ни плате нису исплаћиване редовно.

Да ствари у овом предузећу нису сјајне и да му пријети стечај упозорила је још крајем 2016. године Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

С обзиром на то да продаја имовине овог пропалог предузећа иде споро, по свему судећи стечај неће бити окончан у року од двије године, како је то предвиђено новим Законом о стечају.

Дуг физичких лица

Доста Бараковић је истакла да је за 3. јануар заказана Скупштина повјерилаца на којој ће сумирати све што се дешавало у Робним резервама РС од отварања стечаја.

- Посебан акценат биће на наплати потраживања од физичких лица. Ријеч је о 6.404 лица, претежно сеоско становништво, која дугују за преузето ђубриво и нафту за 2009. и 2011. годину. Износ дуга је око 3,5 милиона марака - рекла је Бараковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана