Прекомјеран увоз из ЕУ кочница развоја

Милијана Латиновић
Прекомјеран увоз из ЕУ кочница развоја

Бањалука - Стање у производњи и пласману товних свиња у Српској изузетно је неповољно за произвођаче због прекомјерног увоза свињског меса из Европске уније, што представља велику кочницу у развоју овог сектора.

Помоћник министра за пољопривреду Зоран Малетић истиче да се процјењује да је између 7.000 и 8.000 товних свиња просјечне тежине до 120 килограма приспјело за испоруку.

- На основу података Агенције за аграрна плаћања РС закључно са 14. августом, приспјели су захтјеви за исплату премије за 37.080 товних свиња по просјечној продајној цијени од 2,93 марке по килограму с урачунатим ПДВ-ом - појаснио је Малетић и додао да је продајна вриједност товних свиња за 6,10 одсто смањена у односу на прошлу годину.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС подсјећају да су повећали подстицаје за товне свиње за 88,43 одсто, односно са 22 на 50 КМ по грлу.

- За премију за утовљене свиње ове године биће издвојено 1,5 милиона КМ, док је у посљедње три године просјечно за ову мјеру годишње издвајано око 800.000 КМ - навели су у министарству и додали да је премија за приплодне крмаче повећана за 86,20 одсто, односно са 53 на 90 марака по грлу.

У Министарству наглашавају да је вриједност увоза свињског меса за седам мјесеци ове године 31,39 милиона КМ те да је за 8,88 одсто већа у поређењу с истим периодом лани. С друге стране, извоза свињског меса за седам мјесеци ове године није било, док је лани у истом периоду вриједност извоза достигла тек 21.851 марку.

Предсједник Удружења свињара РС Мишо Маљчић каже да домаћа производња свињског меса никада није имала заштиту са нивоа БиХ.

- Границе БиХ су широм отворене за увоз свињског меса, које је преплавило домаће тржиште. Џаба и подстицаји које је наше министарство повећало од ове године, када су границе БиХ најотвореније у ЕУ. Ми већ сабирамо губитке, а ако се нешто не предузме, производња свињског меса ће се угасити, а тиме и живот у селима широм РС - рекао је Маљчић.

Произвођач из Градишке Ранко Сарајлић, који у свом домаћинству годишње произведе до 3.000 свиња, не крије огорчење због немара институција на нивоу БиХ за домаће узгајиваче свиња.

  • Наводи министра Мирка Шаровића да ми ниједан захтјев нисмо послали за заштиту домаће производње су нетачни. Сви наши захтјеви су били узалуд, никада нам нису одговорили, а камоли заштитили наш рад и труд. Увоз је прекомјеран, а ми из дана у дан пропадамо - рекао је Сарајлић.

Заштита домаће производње

Зоран Малетић је коментаришући изјаву министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића да је “питање заштите домаће производње у надлежности Владе РС” рекао да се Шаровић прави невјешт.

- У надлежности Министарства спољне трговине и економских односа БиХ су сви механизми како би био спријечен прекомјеран увоз и заштићена домаћа производња. Међутим, на том пољу ништа нису урадили. Добро је што је Шаровић коначно признао да ово питање захтијева конкретне мјере Савјета министара БиХ и с интересовањем чекамо да видимо наредни потез који ће повући Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Савјет министара - рекао је Малетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана