“Пребијено” 31,26 милиона марака

Милијана Латиновић
“Пребијено” 31,26 милиона марака

Бањалука - Привредници и јавни сектор у Републици Српској пребили су у првој овогодишњој мултилатералној компензацији 31,26 милиона марака обавеза и потраживања.

Према прелиминарним подацима објављеним на Бањалучкој берзи обавезе и потраживања компензовало је 678 учесника.

- Учесници имају шансу да до сутра до 15 часова исправе прелиминарне извјештаје о компензацији која је спроведена 19. фебруара. Након исправке, учесници ће добити коначне извјештаје о мултилатералној компензацији - наведено је на интернет страници Бањалучке берзе.

У првој рунди пребијања дуга учествовала је и општина Брод, а начелник Илија Јовичић каже за “Глас Српске” да овакав начин рјешавања дуговања много значи локалним заједницама у Српској.

- Ми смо овај пут компензовали 293.000 марака, а тај износ углавном се односио на дуговања за доприносе, електричну енергију и дијелом за комуналне услуге. Сигурно ћемо до краја године на овај начин измирити још око 600.000 КМ - истакао је Јовичић.

Начелник Градишке Зоран Аџић каже да је ова општина и до сада учествовала на мултилатералним компензацијама те да је у протеклом периоду на тај начин успјела да измири обавезе за доприносе.

- Пријавили смо сада све своје обавезе и потраживања, међутим проблем је што већина оних који нама дугују не пријављују своја потраживања и ту настаје проблем јер се не може дуг измирити. Још нисам добио извјештај па вам не могу рећи који износ смо успјели ријешити на овој компензацији - рекао је Аџић.

Шансу за пребијање дијела обавеза које се односе на порезе и доприносе искористила је и Универзитетска болница Фоча.

- Пријавили смо око 300.000 КМ за порезе и доприносе, док је Казнено-поправни завод Фоча пријавио своје обавезе према нама у износу од 95.000 КМ, тако да смо тај износ успјели наплатити од њих и платити дио обавеза за порезе и доприносе. Мислим да је овај систем веома добар и свакако ћемо учествовати и на наредним компензацијама - рекла је помоћница директора болнице за економска питања Рајка Вуксановић.

У Привредној комори РС, која је била иницијатор покретања овог система смањења дуга, раније су истакли да је мултилатерална компензација дјелимично смањила неликвидност као горући проблем привреде.

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Пореска управа РС задужена је за контролу пријављивања обавеза и има на располагању казнене мјере.

  Компензације

У 11 претходних компензација у Републици Српској компензовано је око 640 милиона марака. У овој години планирано је још пет мултилатералних компензација и то у априлу, јуну, августу, октобру и децембру. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана