Правнике и економисте “претварају” у ИТ стручњаке

Милијана Латиновић
Правнике и економисте “претварају” у ИТ стручњаке

Бањалука - Незапослени са факултетском дипломом, међу којима је највише правника и економиста, до 8. маја могу да се пријаве за преквалификацију и тако постану стручњаци за информационе технологије чиме ће добити нову шансу да дођу до радног мјеста.

Нова прилика за незапослене обезбијеђена је кроз пилот-пројекат “ИТ преквалификација” у Републици Српској који подразумијева интензивну шестомјесечну обуку 100 високообразованих са евиденције републичког Завода за запошљавање. За овај пројекат 300.000 КМ обезбиједило је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, а 200.000 марака Завод за запошљавање.

Озваничивши почетак пројекта, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић нагласио је у петак да је циљ да се за 100 високообразованих суфицитарних занимања обезбиједи квалитетна теоретска и практична обука из области програмирања и пословно-комуникацијске вјештине да би се брже запослили.

- Један од примарних циљева Владе Српске у овом четворогодишњем мандату је изградња економије засноване на знању и овај програм је у функцији тог циља - истакао је Рајчевић и нагласио да ће након обуке полазницима сертификате издати ресорно министарство и Иновациони центар Бањалука.

Рајчевић је рекао да ће након тога министарство и Влада РС процијенити успјешност овог пројекта а, ако стопа запослених буде задовољавајућа, наредних година биће повећана средства за овај пројекат као и број полазника. Истакао је и да ће бањалучки Студентски центар “Никола Тесла” обезбиједити бесплатан смјештај за све полазнике који станују 60 километара даље од Бањалуке.

Директор републичког Завода за запошљавање Мирослав Вујичић рекао је да је на евиденцији Завода евидентирано 4.000 лица до 30 година старости која су завршила факултете.

- Предњаче правници и економисти који би могли да се преквалификују и постану конкурентнији на тржишту рада. Тренутно нема ниједан незапослени из области ИТ сектора - навео је Вујичић и додао да је закључно са мартом на евиденцији Завода било 93.000 незапослених.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да ће полазници у оквиру обуке имати конкретне задатке делегиране од привреде у оквиру практичног рада.

- Осим преквалификација у оквиру овог пројекта имамо и другу компоненту ИТ оријентација, гдје у мају намјеравамо да уђемо у интензивну комуникацију са матурантима о значају оријентације у смислу одабира професије - навео је Гверић.

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Бранко Блануша рекао је за “Глас Српске” да анализе показују да ће БиХ у идуће три године требати око 6.000 ИТ стручњака.

- Привредни сектор вапи за ИТ стручњацима и овај програм је добар начин да се колико-толико ублажи тај недостатак. Само Републици Српској недостаје више од 1.500 ИТ стручњака - рекао је Блануша и додао да и ове године на смјеру рачунарство и информатика на ЕТФ-у свршене средњошколце чека 90 мјеста, те да очекује да ће као и до сада сва мјеста бити попуњена.

Обука

Срђан Рајчевић је рекао да ће полазницима обуке бити обезбијеђено 260 радних часова теоретске обуке из програмских језика и 140 радних часова практичне обуке у информационо технолошким компанијама. Осим тога, додао је полазницима ће бити обезбијеђено и 12 радних часова обуке за стицање комуникацијских вјештина и управљања одређеним софтверским пројектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана