Потраживања гуше мале привреднике

Милијана Латиновић
Потраживања гуше мале привреднике

Добој - Смањен обим посла и лоша наплата потраживања кључни су проблеми штампарије Удружења дистрофичара Добој ДМП која махом запошљава особе са инвалидитетом.

ДМП је основан 1997. године као самоодржив пројекат добојског Удружења дистрофичара које је и његов оснивач, а бави се свим врстама штампарских услуга, од графичког дизајна, штампања образаца, књига, часописа, затим послова скенирања, а пружају и услуге веб дизајна.

Ово предузеће тренутно запошљава осам радника, од чега пет лица са инвалидитетом. Да би уопште могли да раде у предузећу, запослени, према закону, морају да имају 40 одсто инвалидности или 70 одсто тјелесног оштећења.

Извршна директорица предузећа Нада Стухли каже да је штампарија у поплавама 2014. године била потпуно уништена, те да су успјели да обнове просторије и обезбиједе нове машине.

- Упркос свему, прошла година се показала веома тешка за пословање. Евидентно је да се смањују потребе предузећа за нашим услугама, а још већи проблем представља нам наплата потраживања. Они са којима послујемо дугују нам одређену суму новца, а с обзиром на то да смо ми мало предузеће, сваки дуг, макар био и неколико хиљада марака, за нас је огроман - истакла је Стухли. Додала је да лоша наплата доводи у питање и исплату плата запосленима.

- Да је проток новца коректнији лакше би одржавали производњу и имали би шансу да запослимо више лица са инвалидитетом - рекла је Стухли и појаснила да су према прописима о професионалној рехабилитацији и запошљавању сва јавна предузећа, институције, организације и фондови дужни да почетком сваке године с њима потпишу уговор на основу којег ће им повјерити 20 одсто уговорених послова током године.

Стухли је истакла да су запослени у овом предузећу прошли обуку за писање пројеката, те да редовно прате активности разних фондова који додјељују новац за реализацију нових идеја.

- Пријављујемо се на јавне позиве и кроз пројекте унапређујемо и свој рад. Имамо визију да проширимо дјелатност, те да у будућности остваримо сарадњу са удружењем слијепих чији чланови се све чешће обучавају за физиотерапеуте. Циљ нам је да идемо у правцу развијања услуга - истакла је Стухли.

Идеја

Нада Стухли каже да је предузеће основано са идејом да пружи шансу особама са инвалидитетом да раде и живе од свога рада.

- Дистрофија доводи до тежег инвалидитета, а да би уопште радили неопходно нам је да имамо персоналног асистента и возача да нас може бар довести у удружење. Да бисмо то остварили био нам је потребан неки самоодржив пројекат - рекла је Стухли додајући да сав евентуални вишак зараде инвестирају у пројекте удружења, набавку машина и помоћ члановима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана