Пословни форум “Дрво, архитектура и дизајн”: Удруживање шанса за бољу зараду

Милијана Латиновић
Пословни форум “Дрво, архитектура и дизајн”: Удруживање шанса за бољу зараду

Сарајево - Заједничким радом архитеката и произвођача из БиХ и Аустрије треба стварати дизајниране производе од пуног дрвета, који ће бити интегрисани у уређење хотела и других објеката, не само на домаћем већ и на европском тржишту.

Истакнуто је то у петак у Сарајеву на пословном форуму БиХ и Аустрије под називом “Дрво, архитектура и дизајн”. Директор Агенције за промоцију извоза при Спољнотрговинској комори БиХ Енес Алишковић истакао је да БиХ у дрвопрерађивачком сектору остварује позитивне резултате са Аустријом, односно има већи извоз него увоз. Додао је да је циљ форума да удруживањем архитеката, дизајнера и произвођача двије земље сарадња буде подигнута на виши ниво, стварањем производа са додатом вриједношћу, а тиме и са вишом цијеном.

- У БиХ посљедњих година производе дизајниране производе од пуног дрвета којима се постижу добри резултати, не само у Аустрији него и у Европи - рекао је Алишковић.

Представник дрвног кластера Штајерске Вишња Кошћак рекла је да је шумско богатство у БиХ и Аустрији међу највреднијим ресурсима и додала да што се тиче кадрова и дрвопређивача БиХ и Аустрија имају најбоље експерте, који осим знања и вјештина имају љубав и традицију градње дрветом и прераде производа од дрвета.

- Желимо причати о дрвету у конструктивном смислу, архитектури, те показати високотехнолошке могућности које оно даје у изградњи високих стамбених зграда, спортских и туристичких објеката, али и увезати архитекте из БиХ и Аустрије, као и компаније да би могли понудити те производе - истакла је Кошћакова и нагласила да су дрвни кластери одличан инструмент за увезивање и помоћ фирмама приликом иновација и наступа на иностраним тржишту.

Власник и директор предузећа “Лигнум” из Теслића, које се бави производњом намјештаја, Здравко Војводић истиче за “Глас Српске” да нема ништа значајније у дрвној индустрији од сарадње архитеката, дизајнера и произвођача.

- Сарадња је најважнија, а дрвни кластер Штајерске је урадио одличан посао. И нама би то добро дошло, да се удружимо, направимо квалитетан производ, брендирамо га и заједно наступамо на тржишту. То би нам донијело и већу зараду и бољи пласман на иностраним тржиштима - казао је Војводић и додао да око 90 одсто производње овог предузећа чини хотелски намјештај, који махом извозе у Њемачку.

Власник и директор предузећа “Гаврановић намјештај” из Приједора Перо Гаврановић истиче за “Глас Српске” да је веома тешко изборити се за парче иностраног тржишног колача.

- Углавном радимо намјештај од иверице и медијапана, нешто мање од пуног дрвета и углавном опремамо студентске домове и апартмане у Берлину, Минхену и Хановеру - рекао је Гаврановић и додао да намјештај из Српске квалитетом може парирати ономе који настаје у европским фабрикама.

Суфицит

Енес Алишковић је истакао да је Аустрија једна од ријетких земаља са којом БиХ има суфицит, јер је спољнотрговинска размјена двије земље прошле године износила више од двије милијарде КМ.

- Од укупног износа 1,032 милијарде КМ односе се на извоз из БиХ, а 988 милиона КМ на увоз из Аустрије - рекао је Алишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана