Послове нуди 65 њемачких фирми

Маријана Миљић
Послове нуди 65 њемачких фирми

Бањалука - Група од 65 предузећа из Њемачке у потрази је за добављачима у земљама западног Балкана, а фирме из БиХ које су заинтересоване за успостављање потенцијалне сарадње могу се пријавити до 12. априла.

Представништво њемачке привреде у БиХ је за сутра најавило и конференцију поводом иницијативе за проналажење добављача у земљама западног Балкана на којој ће представити фирме које траже пословне партнере и позвати привреднике да аплицирају за успостављање сарадње.

- Циљ је успостављање пословних контаката предузећа из БиХ и других земаља западног Балкана са 65 њемачких компанија које траже нове добављаче роба и услуга - навели су у Представништву њемачке привреде.

Апликације домаћих фирми биће прослијеђене њемачким компанијама које ће на крају одабрати  предузећа са чијим представницима ће се састати 19. јуна у Франкфурту.

- Циљ тога догађа је да се представници одабраних предузећа из БиХ и земаља западног Балкана састану са представницима њемачких фирми како би у директним контактима размотрили успостављање сарадње - наведено је на сајту Представништва њемачке привреде.

Њемачке фирме које траже пословне партнере су углавном из металопрерађивачког сектора са посебним акцентом на дијелове за аутоиндустрију, те сектора прераде и производње материјала од пластике, док је мањи број из електро и електронског сектора.

У Привредној комори РС истичу да домаће фирме могу одговорити захтјевима њемачких компанија и да многе већ сарађују са њима.

- Њемачка на овај начин пружа шансу БиХ и њеним компанијама. На простору РС и БиХ има фирми које могу испунити очекивања страних компанија. Сада је потребно само да јасно представе своје потребе како би се наша предузећа могла припремити. Ми и сада имамо предузећа која се могу одмах укључити у посао са компанијама из Њемачке - казао је и директор Сектора гранских удружења Привредне коморе РС Перо Ћорић и додао да је склапање послова са фирмама из Њемачке шанса за задржавање радника који планирају одлазак у иностранство.

Три године искуства

Њемачке компаније већ три године практикују овај вид проналаска добављача у земљама западног Балкана.

Први састанак са представницима изабраних компанија одржан је 2015. у Минхену, 2016. у Дортмунду, а прошле године је први пут организован изван граница Њемачке и домаћин је био Београд.

Сектори из којих фирме из Њемачке траже добављаче

*металопрерада

*аутоиндустрија

*индустрија пластике

*електроиндустрија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана