Посљедња опција “Шећерана” у рукама повјериоца

Милијана Латиновић
Посљедња опција “Шећерана” у рукама повјериоца

Бијељина - Још један покушај продаје бијељинске фабрике у стечају је пропао, а уколико у наредном периоду не стигне понуда озбиљног купца, крајња солуција биће предаја “Шећеране” повјериоцима.

Адвокат већине повјерилаца Фаик Мухић рекао је јуче, након петочасовне сједнице  Скупштине повјерилаца, да је понуда турских компанија “Солтист” и “Сариел” једногласно одбачена.

- Понуда коју су доставили потенцијални купци из Турске била је неозбиљна. Није само ријеч о износу, већ и о томе што нису доставили валидне банкарске гаранције. Продају “Шећеране” наставићемо и даље под истим условима, односно најнижа цијена остаје десет милиона марака, а уколико и наредне продаје буду неуспјешне приступиће се реорганизацији стечајног дужника, како би се “Шећерана” уступила повјериоцима - рекао је Мухић.

Скупштина повјерилаца јуче није расправљала о смјени стечајног управника Небојше Матића, јер предлагачи нису потписали образложење за Матићеву смјену.

Матић је казао да је судбина тог пропалог предузећа и даље неизвјесна.

- Турска понуда је потпуно одбијена, јер је у њој понуђено 4.800 евра умјесто 4,8 милиона евра, колико су раније најављивали. Нудили су банкарску гаранцију која није наплатива на први позив, већ, уколико буде новца на рачуну, онда би платили. За два до три дана поново ћу расписати оглас о продаји имовине “Шећеране” - рекао је Матић и додао да је стигло и писмо намјере фирме “Нива” из Србије, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате.

Казао је да му је Скупштина дала сагласност да представнике те фирме позове на сједницу Одбора повјерилаца да би се упознали са стањем у фабрици и евентуално доставили понуду.

- Навели су да би у простору “Шећеране” покренули своју производњу и запослили минимално 100 радника - казао је Матић. Наставак сједнице Скупштине повјерилаца договорен је за 4. јул.

Потраживања

Стечај у “Шећерани” траје непуне четири године, а до сада је пропало неколико покушаја продаје. Призната потраживања повјерилаца износе око 16,2 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана