Посла има за стотине нових радника

Милијана Латиновић
Посла има за стотине нових радника

Бањалука - Повећана потражња за модном и намјенском обућом која настаје у фабрикама широм Републике Српске шири крила обућарској индустрији у чијим погонима тренутно има мјеста за неколико стотина нових радника.

У фабрикама обуће које запошљавају хиљаде радника кажу да се обим посла знатно повећао, те да би успјели да одговоре на захтјеве купаца у року, морају ширити производњу и запошљавати нове раднике.

За квалификованим радницима вапи и Фабрика обуће “Дермал” која у погонима у Котор Варошу и Кнежеву тренутно запошљава 860 радника.

- Расте продаја намјенске обуће коју производимо и како бисмо испоштовали уговоре са купцима потребно нам је више радне снаге. Примамо за сада стотинак радника, али посла има и за три пута толико. Осим тога проширујемо капацитете у обје општине - истакао је за “Глас Српске” директор и власник “Дермала” Раденко Бубић и додао да су у протеклих мјесец дана у Кнежеву запослили око 50 радника.

Бубић каже да већину произведене обуће испоручују фирмама из Њемачке, Аустрије и Словеније са којима имају потписане уговоре.

- Дневно израђујемо око 1.000 пари обуће модног програма и 3.500 пари намјенске заштитне обуће коју пласирамо на многа тржишта у Европи - истакао је Бубић.

Пуне руке посла имају и у дервентској фабрици “Санино” која запошљава неколико стотина радника.

- Већ неко вријеме је повећана потражња не само за горњим дијеловима обуће, које производимо, већ и за готовом обућом. У европским земљама, првенствено у Португалији, која је одувијек била водећи произвођач обуће, повећана је цијена рада и сви имају проблема због недостатка радне снаге, а то нама даје прилику да повећавамо број запослених. Нажалост одлив радне снаге не иде нам наруку, вапимо за квалификованим радницима - казао је директор и власник “Санина” Радован Пазуревић.

Предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић истиче за “Глас Српске” да охрабрује чињеница да домаћи послодавци добијају нове послове.

- Просјечна плата прошле године у текстилној, кожарској и прерађивачкој индустрији, према подацима Пореске управе РС, износила је 556 марака, мада је у неким предузећима тај износ био доста већи. Уколико би дошло до повећања плата, много лакше би долазили до радне снаге - рекао је Ружичић. Нагласио је да је до развоја обућарске индустрије дошло синергијом послодаваца из те бранше и представника гранског синдиката са Владом РС након чега су услиједиле измјене Закона о порезу  на доходак и Закона о доприносима, па послодавци послују под одређеним олакшицама и имају одређене субвенције. Ружичић је истакао да је у обућарској индустрији у РС запослено око 12.000 радника.

Преквалификације

Радован Пазуревић је истакао да с обзиром на то да на тржишту мањка школованог кадра за ту браншу, углавном су до квалификованих радника долазили путем преквалификација.

- Преквалификовали смо до сада десетине кувара, пољопривредних техничара, али и медицинских техничара. Конкретно код нас у погону ради неколико дјевојака које су завршиле средњу медицинску школу - рекао је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана