Поскупјело гориво на пумпама

Маријана Миљић
Поскупјело гориво на пумпама

Бањалука - На бензинским пумпама у РС гориво је поскупјело и до пет фенинга по литри, а нафташи истичу да је разлог ремонт постројења Рафинерије нафте у Броду због чега нафтне деривате транспортују из земаља региона, што је за собом повукло додатне трошкове и самим тим више цијене у малопродаји.

Директор “Нешковић” пумпи Миле Јовановић потврдио је да је поскупјело гориво на њиховим бензинским пумпама широм Српске.

- Главни разлог за то је што су постројења Рафинерије нафте у Броду у ремонту, па гориво довозимо из земаља окружења.  То се одразило на трошкове транспорта, а на крају и на малопродајне цијене. Различите су цијене нафтних деривата на бензинским пумпама и не могу тачно дефинисати колико гориво кошта сада у Приједору или Бањалуци. У просјеку су цијене више за око три фенинга по литри - казао је  Јовановић који није могао прогнозирати да ли ће гориво и даље поскупљивати. 

На бензинској пумпи “Супер петрол” у Бањалуци такође су казали да је гориво поскупјело и код њих.

- Гориво је скупље за четири фенинга по литри. За литар “дизела” тренутно је потребно издвојити 2,21 КМ, а исто толико кошта и “бензин” - казали су на овој пумпи у бањалучком насељу Борик.

Иста ситуација је и на бензинским пумпама “Крајинапетрола” гдје истичу да је гориво поскупјело у четвртак и до пет фенинга по литри.

- Возачи сада за литар “дизела” треба да издвоје 2,28 марака, што је за три фенинга више, а за “бензин” 2,35 марака или пет фенинга више - казали су на једној пумпи “Крајинапетрола” у Бањалуци.

На бензинским пумпама у Српској гориво је у току ове године у више наврата поскупило, а између осталог и због усвајања измјена Закона о акцизама БиХ које су на снагу ступиле 1. фебруара. Због тога су организовани и протести возача и грађана Српске у јуну, након којих су цијене горива пале за десет фенинга по литри.

Барел

Цијене нафте на међународном тржишту у сриједу су се задржале изнад нивоа од 76 долара.

На лондонском тржишту цијена барела је била готово непромијењена у односу на претходно затварање и износила је 76,15 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по цијени од 68,83 долара, што је за 30 центи више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана