Поскупјело 14 врста цигарета

Маријана Миљић
Поскупјело 14 врста цигарета

Бањалука - Пушачи су само мјесец послије посљедњег поскупљења суочени са новим јер је од почетка априла поскупјело 14 врста цигарета.

Цигарете су поскупјеле почетком ове године као посљедица константног усклађивања акцизне политике БиХ и ЕУ, док је цијена 67 врста додатно порасла од почетка марта.

Ново поскупљење услиједило је почетком овог мјесеца јер је компанија "Филип морис" кориговала цјеновник за осам, а мостарски "Атако" за шест врста цигарета.

Према новим цјеновницима, цигарете компаније "Филип морис" "марлборо флавор плус" и "марлборо блуе беџонд" поскупјеле су за 20 фенинга по паклици и коштају шест марака. Двије врсте "марлборо тоуцх" сада коштају 5,30 марака, што је за десет фенинга више него раније.

За исти износ скупље су цигарете "цхестерфиелд цроњн 40" и "цхестерфиелд цроњаљу4" које сада коштају 4,30, односно пет марака. За паклицу цигарета "ева дивине слимс" и "ева мџстиљуе слимс" пушачи од почетка мјесеца издвајају пет марака, што је за 20 фенинга више у односу на март.

Када је ријеч о цигаретама "Атака", према новом цјеновнику за паклицу цигарета "West Red", "West Silver", "Boss Lassic", "Boss Gold", "Boss Blue" и "Boss Blue Slim Style" потребно је издвојити 4,60 марака.

Цигарете на тржишту БиХ посљедњих година непрестано поскупљују због раста акциза на ове производе. Агресивна акцизна политика, упозоравају из дуванске индустрије, довела је до низа штетних ефеката, међу којима је посебно изражено драстично повећање шверца и цијене дуванских производа на легалном тржишту, док је усљед пада потрошње изостао и очекивани већи приход државе од акциза.

У циљу ограничења даљег раста овог намета Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ је у фебруару донио одлуку да буде формирана радна група која ће анализирати законске акте и предложити рјешења како би били ублажени негативни ефекти на тржишту дуванских производа. Радна група формирана је тек 12. марта, али ни први састанак нису одржали јер није било кворума за сједницу. У Управном одбору УИО очекују да ће се радна група састати ускоро и понудити прва рјешења.

Регион

БиХ у подизању акциза на дуванске производе и сустизању европских директива предњачи у региону. Због такве политике цигарете у БиХ су скупље него у Србији и Црној Гори, што је поспјешило прекогранични шверц.

Србија, Македонија, самопроглашено Косово и Албанија су се одлучиле за постепен раст акциза који прати стандард становништва, док је Црна Гора тек прошле године агресивно подигла овај намет и одмах осјетила прве негативне ефекте на свом тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана