Посао за осам возача

Милијана Латиновић
Посао за осам возача

Бањалука - Захваљујући бесплатној обуци која је организована у Едукативном центру Привредне коморе РС осам кандидата који су стекли звање професионалног возача добиће “хљеб у руке” јер им је обезбијеђен посао у домаћим предузећима.

Обука је организована у Едукативном центру који постоји од децембра прошле године, а новац за теоријски и практични дио наставе обезбиједила је Влада РС посредством Завода за запошљавање. Кандидати којима су јуче уручена увјерења о успјешно завршеној обуци за Д категорију већ улазе у предузећа и у радне књижице исписују прве дане стажа.

Међу њима је и Бањалучанин Драженко Лазичић који је протеклих седам година провео на бироу за запошљавање, а ускоро ће сјести за волан аутобуса који саобраћа на градским линијама.

- Овај програм је феноменално осмишљен и успјели смо да савладамо све како бисмо добили звање професионалног возача. Нисам више на бироу, добио сам посао на неодређено, плата је око 800 марака, што је сасвим солидно. За сада немам намјеру да одем у иностранство, али никад се не зна шта живот носи - рекао је Лазичић који је, каже, будуће занимање изабрао након што је у “Гласу Српске” прочитао оглас о обуци.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС и предсједник Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори Српске Дејан Мијић истакао је да је у већини предузећа евидентан недостатак возача, али и аутоелектричара, као и инжењера машинства.

- Тражимо законска рјешења како бисмо раднике у чије образовање се уложи новац задржали у домаћим предузећима. Наше зараде још не могу парирати онима у ЕУ и зато морамо радити на повећању плата у свим секторима, па тако и у саобраћају, гдје се види осјетан помак - рекао је Мијић. Додао је да је увјерење које су ови кандидати добили у истом рангу са дипломом коју добијају ученици по завршетку средње стручне школе за звање возача те да би важиле у земљама ЕУ, потребна су додатна полагања.

Мијић је нагласио да је програм конципиран тако да су послодавци обавезни да послије ове обуке приме кандидате у стални радни однос са обавезом да их задрже најмање годину.

- Истовремено се потписује уговор и са кандидатима који су обавезни да најмање годину проведу у тим предузећима, а уколико дају отказ, морају да надокнаде износ који је уложен у њихову обуку. Исто правило важи и за послодавца уколико раскине уговор - рекао је Мијић.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да је у Српској препознат недостатак одређених занимања и да су покренуте активности ради оспособљавања кадра у скраћеном року.

- Ова пракса треба да буде настављена и проширен обухват Едукативног центра Привредне коморе. Влада је то препознала и одређеним средствима подржала пројекат - поручио је Трнинић.

Директор Едукативног центра Драгослав Михајловић је казао да је обука обухватала практични и теоријски дио, те да је укупан фонд часова био 260.

Занимања

Директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић истакла је да Едукативни центар обезбјеђује обуку за 11 занимања, међу којима су возачи, бравари, металостругари, оператери и програмери за ЦНЦ машине, моделари обуће, шивачи и пекари.

- Веома је важна увезаност привредних друштава, да идентификујемо стварне потребе привреде и нађемо оне који су спремни учествовати у том процесу и запослити људе. Велику захвалност дугујемо и Влади РС која је препознала нашу иницијативу - рекла је Ристићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана