Подстицаји из програма “Стартап Српска” шанса за трећину незапослених

Милијана Латиновић
Подстицаји из програма “Стартап Српска” шанса за трећину незапослених

Бањалука - Од укупно 97.193 незапослених у Републици Српској, колико их је на крају прошлог мјесеца било на евиденцији Завода за запошљавање, скоро сваки трећи има шансу да у идућој години захваљујући програму “Стартап Српска” покрене посао.

Према подацима Завода за запошљавање РС, на листи незапослених на крају новембра било је укупно 36.400 лица старости до 35 година, што је један од основних услова да би постали корисници Програма подстицања развоја предузетништва код младих вриједног два милиона марака.

Програм се финансира донаторским средствима Владе Србије у износу од 978.000 КМ и средствима завода у износу од 1,02 милиона КМ.

Предсједница Омладинског савјета РС Данијела Топић каже за “Глас Српске” да је “Стартап Српска” сјајна прилика за све младе незапослене људе.

- Посебно је значајно што је овим програмом обезбијеђена менторска подршка три године од покретања бизниса како би се видјело колико је та идеја профитабилна и корисна и за запошљавање других лица - казала је Топићева.

Подршку овом програму пружила је и Унија удружења послодаваца РС.

- До сада су средства за самозапошљавање била мала и млади нису имали баш велике могућности. Сума од 20.000 до 50.000 КМ, колико се додјељује у зависности од дјелатности, пружа добру могућност за све који имају знање, вољу и идеју како да покрену посао - рекао је за “Глас Српске” предсједник ове уније Драгутин Шкребић и додао да је ово одлична прилика да се сачува радна снага у Српској.

У Заводу за запошљавање РС наводе да је програмом обухваћено запошљавање незапослених пријављених на евиденцију који су на дан расписивања јавног позива, 5. децембра, имали до 35 година, а заинтересовани могу поднијети захтјев на прописаном обрасцу до 4. јануара идуће године.

- Подстицајна средства за развој предузетништва додјељују се незапосленом лицу ради оснивања радње или другог облика предузетништва или привредног друштва под условом да у њему заснива радни однос - саопштено је из завода.

Појашњавају да су лица која намјеравају да аплицирају за субвенцију обавезна да прођу обуку из предузетништва коју ће организовати завод, док су они који су прошли обуку из предузетништва у другој организацији дужни да доставе  потврду или сертификат о завршеној обуци. Навели су да ће пратити и контролисати овај програм најмање три године.  

Дјелатности

У Заводу за запошљавање РС наводе да субвенције за самозапошљавање додјељују за покретање производних дјелатности, грађевинарство и информационе технологије.

На листи су и дјелатности пружања смјештаја у туризму, те остале услужне дјелатности за области поправке рачунара и предмета за личну употребу и домаћинство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана