Почиње трка за вјетроелектрану вриједну 130 милиона

Милијана Латиновић
Почиње трка за вјетроелектрану вриједну 130 милиона

Бањалука - Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске расписало је јавни позив за додјелу концесије за изградњу и коришћење вјетроелектране “Гребак” у Невесињу, а процијењена вриједност инвестиције износи 130 милиона марака.

Како је наведено у позиву, на локалитету Гребак, удаљеном око пет километара западно од центра Невесиња, планирано је постављање 15 вјетротурбина. Пројектом је планирана изградња темеља турбина, трафо-станице, контролне зграде, приступних путева, затим далековода за прикључење на електроенергетску мрежу, постављање вјетротурбина, те уградња електросистема и друге опреме.

У позиву је наведено да је понуђач дужан да уз понуду достави и студију оправданости додјеле концесије са елементима процјене заштите животне средине, а рок за достављање понуде је 30 дана од дана објављивања у “Службеном гласнику РС”.

- Концесија се додјељује на период од 50 година, а обавезан услов за учешће у поступку је уплата депозита у износу од 650.000 КМ. Понуђачу који буде изабран депозит се урачунава у једнократну концесиону накнаду. Концесиона накнада за коришћење предмета концесије износи 0,0055 марака по произведеном киловат-часу струје - наведено је у позиву.

Процијењена инсталисана снага ВЕ “Гребак” је 49,5 мегавата, док је процијењена годишња производња 130 гигават-часова.

Иницијативу за додјелу концесије поднијело је привредно друштво “ВЕ Гребак” из Невесиња.

- Подносиоцу иницијативе приликом вредновања понуда додјељује се бонус за понуђено рјешење до 10 одсто бодова по свим критеријумима - наведено је у позиву.

Извршни директор “ВЕ Гребак” Миралем Чампара рекао је у петак за “Глас Српске” да ће већ идуће седмице откупити документацију и пријавити се на јавни позив.

- Услови предвиђени Законом о концесијама су доста оштри и нисмо успјели ући у систем подстицаја, већ идемо на тржиште. Спремни смо за ову инвестицију и идемо у реализацију пројекта. Од 2008. године истражујемо потенцијал вјетра на локалитету Гребак, гдје је просјечна брзина вјетра седам метара у секунди и увјерен сам да ће се ова инвестиција исплатити - истакао је Чампара.

Он је раније истакао да ако све буде како планирају, први киловати струје могли би бити произведени за три године.

Имовинско-правни односи

У јавном позиву за достављање понуда за додјелу концесије наведено је да је рјешавање имовинско-правних односа на локацији вјетроелектране, приступних путева и објеката за пренос електричне енергије од вјетроелектране до мјеста прикључка на електропреносну мрежу обавеза концесионара. Концесиноар сноси и све трошкове у вези са рјешавањем имовинско-правних односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана