Пивопије попиле 121 милион само из увоза

Данијела Стоканић
Пивопије попиле 121 милион само из увоза

Бањалука - Пиво је омиљено алкохолно пиће становницима БиХ и прошле године је доминирало у увозу алкохола са чак 121 милионом КМ.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је лани пиво највише долазило из земаља региона - Србије, Хрватске и Словеније у којима је сконцентрисана и производња већине глобалних пивских брендова. Статистика открива да је вриједност увезеног пива већа од извоза чак 41 пут.

- Прошле године је у БиХ увезено око 169 милиона литара алкохола у вриједности од 183 милиона КМ. Посљедње три године, а посебно у 2017, убједљиво највише увозимо пива. Увоз у прошлој години достигао је 153 милиона литара - рекли су у Спољнотрговинској комори БиХ.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је лани извезено шест милиона литара алкохола у вриједности од 21 милион КМ. И у извозу је, са изузетком неденатурисаног етилног алкохола, највећи удио имало пиво са 2,8 милиона литара вриједних 2,9 милиона КМ.

Резултати истраживања Свјетске здравствене организације показују да најмање алкохола на подручју Балкана конзумирају становници БиХ, а највише становници Србије чији је годишњи просјек 12,5 литара алкохола годишње по особи. БиХ је међутим 19. у свијету по просјечној потрошњи пива по становнику.

Бањалучанин Драган Стојић каже да дан не може замислити без чаше пива.

- Кад изађем са друштвом обавезно пијем пиво, јер ми највише одговара, а и најјефтиније је. Чак сам и кући покушавао да правим сопствено пиво и није било лоше - казао је Стојић.

Да пиво најбоље "иде" кажу и власници угоститељских објеката, наводећи да се то посебно односи на љетни период.

Директорица Удружења потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић истакла је да, упркос ниском стандарду, становници увијек нађу новца за алкохол.

- То се посебно односи на пиво, које је и најјефтиније. Испијање пива је и једна врста традиције, јер је то било једно од главних пића у бившој Југославији - каже Марићева и додаје да је негативно што расте увоз пива, иако БиХ има домаће пиваре са квалитетним производима.

Штетне посљедице

Алкохол је, према подацима Свјетске здравствене организације, узрок 3,3 милиона смртних случајева годишње у свијету.

Осим зависности, употреба алкохола повећава ризик да се код код људи развије више од 200 болести, укључујући цирозу јетре и неке врсте рака. Употреба алкохола чини људе више подложним заразним болестима као што су туберкулоза и пнеумонија. Алкохол доводи и до насиља и разних врста повреда међу којима су најчешће у саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана