Пилетина из БиХ у ЕУ за мјесец и по

nezavisne.com
Пилетина из БиХ у ЕУ за мјесец и по

Сарајево - Одлука којом је Босни и Херцеговини дозвољен извоз пилећег меса на тржиште Европске уније ступила је на снагу, а четири компаније из БиХ с извозом ће моћи почети за мјесец и по.

Ово је данас објелоданио Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, након састанка с перадарима. Право на извоз у земље ЕУ тренутно имају компаније "Бровис", "Мади", "Аргета" и "Овако".

"Очекујемо баријере од земаља у које ћемо извозити, али морамо се припремати, као што је био случај с млијеком. Такође, морамо спријечити и злоупотребе које се дешавају с увозом смрзнутог меса које се одлеђава и ставља на тржиште БиХ", казао је Шаровић.

Према његовим ријечима, и произвођачи конзумних јаја су у процесу мониторинга, а надлежно тијело је разматрало и захтјев БиХ када су у питању прерађевине од пилећег меса.

"Очекујемо наредних дана да и та одлука буде објављена. Дозволе за извоз ће давати Канцеларија за ветеринарство БиХ", појаснио је министар.

Са друге стране, у Канцеларији за ветеринарство рекли су како је одлука објављена 21. фебруара, а да је постала валидна три дана касније.

"Од 45 до 50 дана треба за процедуре, односно упис у систем ЕУ, те 10 дана да листа постане валидна на том систему. Дакле, прве пошиљке могу кренути за 50 дана", казао је Љубомир Калаба, директор ове канцеларије.

Из компаније "Мади" најавили су да ће извоз значити нова запошљавања, нове капацитете и финансијске токове.

"Надамо се да ће баријера бити што мање. Већ имамо договорене неке ствари и први купци већ сљедеће седмице долазе у Тешањ", казао је Маид Јабанџић, директор друштва "Мади".

Иначе, поред пилетине, велики потенцијал имају и јаја. Међутим, у БиХ тренутно не постоји план за борбу против салмонеле, који је неопходан да би се БиХ нашла на листи за извоз у ЕУ.

"Конзумна јаја су врло потентна грана и сигурно нећемо имати улогу аутсајдера, али нас чека низ послова и на уређењу унутрашњег тржишта", казао је Предраг Миличић, потпредсједник Координационог тијела за живинарство/перадарство БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана