Пилетина и даље на чекању

Свјетлана Ђуричић
Пилетина и даље на чекању

Сарајево - Домаћи произвођачи пилећег меса, упркос обећањима власти БиХ, и даље чекају зелено свјетло за пласман на европско тржиште, а када ће рампа бити подигнута још не знају ни у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Из Канцеларије за ветеринарство БиХ, која је под окриљем Министарства спољне трговине, тврде да су испунили све обавезе у вези с извозом меса перади и прерађевина од њега у ЕУ.

- Након одобравања акционог плана, сљедећи корак је да Европска комисија заврши процедуре измјене прописа како би БиХ била увршћена на листу земаља из којих је дозвољен извоз меса перади у ЕУ - казали су за “Глас Српске” у Канцеларији за ветеринарство.

Додали су да ће, након измјене прописа, Канцеларија за ветеринарство доставити Европској комисији листу објеката којима је одобрен извоз меса перади како би били увршћени у релевантне листе које успоставља и ажурира Европска комисија и како би могли почети да извозе производе у ЕУ.

- Још не можемо дати прецизан одговор о датуму почетка извоза меса перади у ЕУ јер немамо могућност да утичемо на дужину трајања процедуре стављања земље на листу одобрених земаља за извоз будући да су оне регулисане на нивоу ЕУ и проводе се у складу са њиховим процедурама - нагласили су из Канцеларије за ветеринарство.

Прије неколико мјесеци четири предузећа из БиХ, “Мади”, “Овако”, “Бровис” и “Агрекс”, добила су сертификате за извоз пилетине у земље ЕУ, али од тада није било помака.

Неџад Биберовић, маркетинг менаџер Месне индустрије “Овако”, у чијем је саставу и Перадарски комплекс “Бровис”, каже да је почетак извоза пилетине одгађан већ неколико пута.

- Прије мјесец смо добили рјешење којим се поништава наша дозвола за извоз зато што Ветеринарска канцеларија Зеничко-добојског кантона не може да обезбиједи стални ветеринарски надзор над животињама. Жалили смо се на ово рјешење и добили појашњење да је то дио акционог плана. Надамо се да ће то ускоро бити превазиђено. За овакво понашање надлежних нико не преузима одговорност, а произвођачи трпе штету - каже Биберовић.

Додаје да су производњу прилагодили тржишту БиХ, које је релативно мало, те да ће припреме за извоз на тржиште ЕУ, чак и да буде одобрен, трајати неколико мјесеци.

- Надамо да ће се Канцеларија за ветеринарство пробудити и убрзати процес, те да ћемо макар у 2019. изаћи на европско тржиште. Чак и кад извоз буде одобрен, чека нас Сизифов посао јер не вјерујем да ће нашу пилетину у ЕУ дочекати раширених руку - истиче Биберовић и додаје да у првој години очекује промет од најмање десетак милиона евра.

Директор компаније “Агрекс” из Доњег Жабара Предраг Миличић каже да је посљедња информација коју има да је ЕУ од БиХ тражила још нека техничка усаглашавања.

- Реалне су процјене да би извоз могао почети тек од 2019. године. Међутим, ни то још није сигурно - рекао је Миличић.

Конзумна јаја

Предраг Миличић је казао да је “Агрекс” заинтересован за  извоз конзумних јаја на тржиште Европске уније.

- То је остављено за другу прилику из нама непознатих разлога. Одлучили су да у првој варијанти иде извоз пилећег меса и прерађевина. Надамо се да би у сљедећој години и конзумна јаја из БиХ требало да добију потврду - рекао је Миличић и додао да би годишње на европско тржиште могли да испоруче око 20 милиона јаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана