Pet stanova na jesen čeka najsrećnije

Milijana Latinović
Pet stanova na jesen čeka najsrećnije

Banjaluka - Stanovnici Republike Srpske već mogu sakupljati fiskalne račune za učešće u nagradnoj igri koja počinje idućeg mjeseca, a najsrećnijima u septembru će biti dodijeljeni ključevi pet stanova u Banjaluci.

Istakla je to u petak ministarka finansija RS Zora Vidović, naglasivši da je resorno ministarstvo pokrenulo nagradnu igru u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca RS, Privrednom komorom Srpske i Udruženjem ekonomista RS SWOT s ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju izdavanja fiskalnih računa i suzbijanja sive ekonomije.

- Smatram da će zainteresovanost građana biti jako visoka, kao što je i zainteresovanost privrede, jer svim privrednicima koji uredno plaćaju svoje obaveze oni koji to ne rade su nelojalna konkurencija. Svaki privrednik koji radi u skladu sa zakonom ima problem i žali da se siva ekonomija smanji. Cilj nam je i da Srpska kao zajednica koja ima svoj budžet koji izdržava mnoge kategorije stanovništva obezbijedi više prihoda -  istakla je Vidovićeva. Podsjetila je da je smanjenje sive ekonomije jedan od osnovnih ciljeva navedenih u programu ekonomskih reformi koje je usvojila Vlada RS.

- Smanjenjem sive ekonomije, proširenjem obuhvata poreskih obveznike i proširenjem poreske osnovice dobijamo mogućnosti da smanjimo opterećenje rada koje je zaista visoko. Ovo je jedan od načina da smanjimo obaveze, a da proširimo poresku osnovicu - istakla je ona.

Dodala je da će slanje računa za učešće u nagradnoj igri početi između 1. i 15. jula, te da će građani o svemu biti obaviješteni.

- Ministarstvo finansija obezbijedilo je nagradni fond u iznosu od 800.000 KM i već je objavljen oglas za kupovinu pet stanova u Banjaluci - kazala je Vidovićeva.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SNjOT Saša Grabovac je naglasio da osim fiskalnih računa građani mogu slati i slipove, odnosno potvrde koje dobiju nakon plaćanja karticom.

- Na taj način podstičemo i bezgotovinsko plaćanje. Mnoge zemlje imaju pozitivna iskustva u vezi sa ovakvim načinom suzbijanja sive ekonomije, a mi smo se najviše bazirali na iskustva Srbije koja već treću godinu organizuje ovu nagradnu igru - istakao je Grabovac.

Dragana Šobot iz Privredne komore RS je istakla da je ovo dobra prilika da se građanima skrene pažnja na posljedice sive ekonomije i osnaži rast privrede.

- Privredna komora RS se zalaže za rasterećenje privrede i ukoliko obezbijedimo ravnopravan odnos svih privrednih subjekata i Vlada će moći da primijeni mjere koje će ići u pravcu rasterećenja privrede - rekla je Šobotova.

Inicijativa za nagradnu igru došla je iz poslovne zajednice, a direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić smatra da će i pomoću ove nagradne igre biti povećano povjerenje građana u institucije Srpske.

- Smanjenjem neformalne ekonomije dobićemo uslove za smanjenje opterećenja na rad u RS, što bi omogućilo rast neto plata - rekao je Aćić.

Izvlačenje nagrada

Zora Vidović je istakla da je izvlačenje nagrada planirano u septembru.

- Osim stanova, očekujemo da će se i poslodavci uključiti i svojim vaučerima obezbijediti dodatne nagrade, koje ćemo takođe dodjeljivati u septembru - rekla je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana