Пензије из Европског пензијског добровољног фонда легле на рачуне осам корисника

Милијана Латиновић
Пензије из Европског пензијског добровољног фонда легле на рачуне осам корисника

Бањалука - Прве пензије из Европског добровољног фонда у Републици Српској, који постоји тек нешто дуже од годину, добило је осам корисника, а највећи појединачни исплаћени износ био је око 1.300 марака.

Истакла је то за “Глас Српске” извршна директорица Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Гордана Дробњак и додала да корисници старији од 58 година, без обзира на број уплата, могу располагати средствима из фонда, али да новац углавном повлаче тек када оду у пензију.

- Просјечна старост наших корисника је 44 године, а има и доста младих од 25 година и прави ефекти овог вида штедње видјеће се вјероватно тек када они буду одлазили у пензију и повлачили та средства. Од оснивања до данас имали смо осам исплата, а највећи исплаћени износ је 1.300 КМ за корисника који је имао 13 мјесечних уплата - рекла је Дробњакова.

Она је појаснила да након што поднесу захтјев за исплату, корисници већ за дан или два имају новац на својим рачунима.

- У овој години очекујемо стотинак исплата. Износе до 2.000 марака чланови повлаче једнократно, а веће износе у ратама - истакла је она и додала да је фонду приступило више од 20 послодаваца.

Додала је да фонд у првој години постојања биљежи раст инвестиционе јединице од 3,7 одсто. План за ову годину је да промовишу своје активности, те да што више малих и средњих предузећа приступи фонду.

Прва исплата мјесечне премије из фонда била је у октобру прошле године и то за пензионера из Теслића Миливоја Јовића, који је радни вијек провео у теслићкој Хемијској индустрији “Дестилација”.

- Седам мјесеци прије него што сам отишао у пензију фирма и ја смо уплаћивали мјесечни износ у фонд, тако да сам добио око 700 марака и задовољан сам. Све је испоштовано онако како је договорено. Добро дође све што се додатно оствари када су пензије мале - рекао је Јовић.

“Дестилација” је једно од првих предузећа у Српској које је приступило фонду и за 153 запослена уплаћује мјесечно по 20 марака у фонд.

- Пратимо дешавања у ЕУ и западним земљама и знамо да су такви фондови једна врста заштите права радника. Хтјели смо да код наших радника пробудимо свијест да је уплата у фонд заправо начин штедње. Ми уплаћујемо по 20 КМ, с тим да је услов био да радник уплаћује бар десет марака мјесечно. Међутим, многи од њих уплаћују и више, просјек је 50 марака - рекао је извршни директор за финансије у “Дестилацији” Зоран Шкребић.

Европски добровољни фонд су у децембру 2017. године основали Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ), Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Скупна покојнинска дружба из Љубљане, а оснивање су тада подржале и институције Српске. Већина корисника фонду је приступила уз помоћ послодаваца.

Доприноси

У Европском добровољном фонду су појаснили да су с циљем да подстакну послодавце и раднике на уплате у фонд, послодавци ослобођени плаћања пореза и доприноса на уплате на рачун запослених у овај фонд до износа од 1.200 КМ годишње.

- Уколико се послодавац одлучи да за своје раднике организује пензијски план и на рачун запослених изврши уплату у пензијски фонд, неће бити у обавези да на уплату до 100 КМ мјесечно плати доприносе, а то је најповољнији начин стимулације и награђивања радника - појаснили су у фонду.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана