Пале добиле фабрику ЛЕД расвјете

Вељко Зељковић
Пале добиле фабрику ЛЕД расвјете

Пале - У кругу индустријске зоне “Фамос-Коран” у Палама у петак је отворена фабрика за производњу ЛЕД расвјете фирме “Вајс лајт” из Угриноваца код Београда.

Фабрику, у коју је уложено око милион марака и у којој је планирано да буде запослено тридесетак радника, свечано су отворили предсједник Републике Српске Милорад Додик, начелник општине Пале Бошко Југовић и власник компаније “Вајс лајт” Иван Вајс.

Ријеч је о инвестицији у оквиру које је изграђен нови објекат у кругу некадашње фабрике “Фамос”, чиме је оживљена ова пословна зона, коју је општина недавно откупила и постала њен власник.

Додик је изјавио да је новоотворена мини-фабрика у Палама производња будућности, која омогућава да друштво достигне степен енергетске ефикасности и безбједности, чему сви теже.

- Ријеч је о производњи која није за локалну потрошњу, већ је глобална - истакао је Додик и најавио да ће у наредним седмицама бити разговарано о томе да се у свим школама у Српској промијене сијалице и уведе ЛЕД расвјета, чиме ће се направити уштеде у потрошњи електричне енергије.

Вајс је рекао да фирма планира да у наредној години запосли још људи и додао да је у плану и отварање још једне фабрике која ће се бавити производњом додатака за исхрану.

- Како се будемо развијали и улазили на тржиште, сигуран сам, из искуства, да ће нам требати 100 људи - истакао је Вајс.

Према ријечима Југовића, у почетку ће у фабрици ЛЕД расвјете  бити запослено 15 људи, а тај број ће касније бити повећан на 30.

- Биће запослени радници машинске и електротехничке струке који ће морати да прођу одређену обуку и стручно усавршавање, јер се ради о специфичној производњи - истакао је Југовић.

Како је за “Глас Српске” раније појаснио директор “Вајс лајта” Виктор Вајс, ово је прва инвестиција ове компаније ван граница Србије, а Пале су, како је рекао, биле логичан избор због повољних услова инвестирања. 

- Наша компанија је прва српска фабрика ЛЕД сијалица и једина компанија у региону којој је примарна дјелатност производња ЛЕД расвјете. Сви наши производи направљени су по највишим европским стандардима и посједују сертификате, а и плод су домаће памети - рекао је Вајс, наводећи да је главна карактеристика ЛЕД освјетљења што штеди енергију, а самим тим и новац. ++

“Србијанка”

У односу на класичну, ЛЕД сијалица коју производи ова фирма из Угриноваца код Београда троши десет пута мање струје и може да ради до 35.000 сати.

- Квалитет наших сијалица, које се на тржишту продају под именом “србијанка”, еквивалентан је квалитету сијалица водећих свјетских произвођача, док је цијена и до 40 одсто нижа - истакао је Вајс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана