Ове године без значајнијег раста плата

nezavisne.com
Ове године без значајнијег раста плата

Бањалука - Радници у реалном сектору Републике Српске не могу се надати значајнијем расту плата у овој години с обзиром на то да ускоро неће доћи до пореског растерећења, које је за послодавце био један од основних услова како би их повећали.

"До краја јуна очекујемо да закони буду у форми нацрта у Народној скупштини Републике Српске, а усвајање крајем године, да би на снагу ступили од 1. јануара 2019. године", казао је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, након прве конститутивне сједнице Имплементационог одбора Владе РС и послодаваца.

Шкребић је рекао како озбиљнија пореска реформа није могућа без повећања стопе ПДВ-а, за шта ће требати сагласност на нивоу БиХ.

"Повећање ПДВ-а од два одсто би омогућило смањење пореза и доприноса на онај ниво прије свјетске економске кризе, а то је 52 одсто на нето плату", казао је Шкребић.

Он тврди како су поједини послодавци ипак повећали плате радницима.

"До неког благог повећања је ипак дошло у реалном сектору. То повећање је веома мало, али доста мојих колега у реалном сектору је за десет одсто повећало плате од нове године", казао је Шкребић.

Иначе, послодавци су с Фондом здравства РС у фази потписивања протокола којим ће се Фонд обавезати да ће до 30. јуна измирити своја дуговања уз редовну исплату текућих обавеза, а ријеч је о дугу од око девет милиона марака, од којих ће се један дио компензовати.

Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, која је предсједник Имплементационог одбора, казала је како је већина мјера дефинисана акционим планом који су потписали с послодавцима за први квартал реализована.

"Влада РС је посвећена политикама дефинисаним меморандумом с циљем да се растерети привреда и побољша положај радника и послодаваца, али и да се заустави тренд одласка радне снаге", казала је Голићева.

Имплементациони одбор именован је рјешењем Владе 15. јануара, с циљем праћења реализације мјера дефинисаних Меморандумом о заједничким политикама закљученим између Владе и Уније удружења послодаваца у децембру прошле године.

Меморандум о заједничким политикама обухвата опоравак привреде, фискалну консолидацију и реформу јавног сектора.

Опоравак привреде подразумијева смањење опорезивања рада, подршку кроз подстицаје, реформу финансирања дјечје заштите, рефундацију дуга по основу боловања, као и проблем ликвидности привреде.

Фискална консолидација обухвата питања сиве економије, реформу подстицаја, као и реформу директних пореза, док реформа јавног сектора предвиђа проблем образовања, реформу Завода за запошљавање, промјену начина финансирања здравства и реформу инспекција.

У Имплементационом одбору, поред Сребренке Голић и Драгутина Шкребића, су и Зоран Тегелтија, министар финансија, Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства, Драгица Ристић, директор Привредне коморе, и Саша Тривић потпредсједник Уније удружења послодаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана