Отварање тржишта диже цијену струје

В. К.
Отварање тржишта диже цијену струје

Неум - БиХ није испунила давно преузете обавезе које се тичу реформе енергетског сектора, али надлежни очекују да ће закони о електричној енергији и гасу до краја године добити зелено свјетло од свих нивоа власти.

Актуелно стање у енергетском сектору била је једна од тема другог дана Енергетског самита, који се одржава у Неуму.

Начелник Одјељења за електроенергетику у Министарству енергетике и рударства Републике Српске Милан Јанковић оцијенио је да је у БиХ дошло до скромног помака, када је ријеч о отварању тржишта електричне енергије, те додао да је са самита упућена и политичка порука да постоји спремност да у разумном року закони у овој области буду усвојени да би БиХ испунила обећано.

Он је истакао да отварање тржишта не мора нужно да значи и повећање цијене електричне енергије, али да тржиште електричне енергије у БиХ није заживјело.

- Ако би у потпуности прешли на отворено тржиште за Српску би то скоро сигурно значило знатно повећање цијена, што је за сваку Владу непопуларно. Влада може кроз неке субвенције покушати да спријечи тарифне ударе на социјално угрожене категорије потрошача, али тржиште је недовољно испитана област, за коју се сматра да на крају треба да доведе до боље сигурности снабдијевања и нижих цијена - казао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана