Олакшице крате пут до посла

Милијана Латиновић
Олакшице крате пут до посла

Бањалука - Новоосновано Министарство привреде и предузетништва РС покренуло је иницијативу да се незапосленим лицима која добију субвенцију за самозапошљавање остави рок од 30 дана да региструју пословање, а не да основана дјелатност буде услов за добијање новца, као што је до сада била пракса.

У министарству за “Глас Српске” истичу да настоје да побољшају пословни амбијент, те су из тог разлога Заводу за запошљавање РС упутили иницијативу за измјену прописа за програме самозапошљавања.

- Установили смо да се од странке која аплицира за остваривање права на новац за самозапошљавање захтијева да је регистрована као предузетник или да је покренула поступак регистрације пословања. Поступак регистрације предузетника из перспективе странке се компликује и ми смо покренули иницијативу да се у интересу посла то ријеши тако да незапослена лица која добију субвенцију имају рок од 30 дана да покрену процес регистрације - навели су у ресорном министарству и додали да су сугерисали да се за учеснике јавних позива уз захтјев не достављају увјерења бироа да се лица налазе на евиденцији незапослених.

У министарству сматрају да учесници јавног позива не требају доказивати чињенице о којима се води службена евиденција.

- С циљем поједностављења и оптимизације ове провјере требало би да се врше по службеној дужности путем надлежних организационих јединица Завода за запошљавање - истакли су у министарству.

Додају да је у току и израда акционог плана за реализацију програма рада Владе РС за период 2019-2022. године, гдје је министарство посебан акценат ставило и на активност израде, усаглашавања и усвајања правног оквира за израду регистра подстицаја, који ће омогућити привредницима да на једном мјесту потраже и прегледају све потребне информације о развојним подстицајима и њиховим изворима.

У Занатско-предузетничкој комори Српске поздрављају иницијативу ресорног министарства да се олакша пут до запослења лицима која су на бироу за запошљавање и наглашавају да је то добар начин да се задржи радна снага.

- Очигледно је да се ново министарство озбиљно ухватило у коштац са проблемом који мучи привреду, а то је недостатак радне снаге. Ово је добар начин да се омладини олакша долазак до посла. Требају нам што једноставније процедуре, да пробудимо свијест код младих да остају овдје, отварају занатске радње и доприносе развоју привреде - рекао је за “Глас Српске” директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић, истичући да је Запад немилосрдан и да на све начине настоји да  привуче квалитетне раднике са ових простора. Братић је нагласио да РС недостаје квалитетних занатлија и да је слаб одзив ђака да се школују за занате.

- Надам се да ће активности Министарства привреде и увођење дуалног система образовања у средње школе допринијети да се ситуација поправи и да развој наше привреде крене узлазном путањом - додао је Братић.

Предузетништво жена

У Министарству привреде и предузетништва кажу да би на сљедећој сједници Народне скупштине РС требало да буде разматран Нацрт стратегије развоја предузетништва жена Српске за период 2018-2022. године.

- Овим документом се указује на јасну опредијељеност да се обезбиједи подршка предузетницама и утиче на промјену свијести о значају предузетништва жена у РС, као и на смањење препрека са којима се сусрећу власнице привредних субјеката. Планирана је подршка кроз финансијске подстицаје, едукацију, промоцију и подршку удруживању - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана