Од електронских пријава бјежи 3.500 привредника

Анита Јанковић-Речевић
Од електронских пријава бјежи 3.500 привредника

Бањалука - Око 3.500 пореских обвезника у БиХ није се регистровало за коришћење електронских услуга Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ до краја децембра прошле године, до када је био остављен рок, а привредници који желе да избјегну санкције ову законску обавезу мораће да обаве до краја јануара.

Пријаве пореза на додатну вриједност (ПДВ) и акцизне пријаве у писаној форми од овог мјесеца одлазе у прошлост, а иако су захтјеве за регистрацију обвезници могли подносити током цијеле прошле године, одзив у прва три квартала 2018. године био је веома лош.

До поменутог периода регистровало се тек нешто више од 12.000 од око 46.000 обвезника, колико их послује у БиХ. Тек од октобра лани порески обвезници су значајније почели да подносе захтјеве.

- До краја 2018. године укупно је регистрован 41.151 обвезник, док је процес регистрације у току за 1.635 привредника, који су захтјеве поднијели до 31. децембра. Остало је 3.500 обвезника који још нису поднијели захтјев - рекао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић.

Он је објаснио да децембарске пријаве ПДВ-а, као и акцизне пријаве, привредници још овај мјесец могу доставити у писаној форми, након чега ће подношење пријава бити могуће искључиво електронски.

- Сви они обвезници који нису обавили регистрацију за коришћење наших е-услуга јануарске пријаве пореза за ову годину неће моћи поднијети у року, односно до 10. фебруара. За такве обвезнике ћемо по службеној дужности морати извршити разрез пореске обавезе, обрачунати накнадни терет принуде у износу од пет одсто и законску затезну камату која износи 0,04 одсто сваког дана закашњења - навео је Ковачевић.

Како би избјегли санкције, Ковачевић је још једном апеловао на привреднике да искористе јануарске дане и заврше процес регистрације.

- Позивамо све обвезнике који се нису регистровали да то ураде одмах. Потребно је да дођу у Одсјек за порезе у надлежним регионалним центрима који се налазе у Бањалуци, Сарајеву, Мостару и Тузли и на лицу мјеста се, уз помоћ наших службеника, региструју - рекао је Ковачевић.

Подсјетио је да је радно вријеме регионалних центара од осам до 16 часова, те да одговорна лица или њихови заступници треба да понесу печат, како би могли овјерити изјаву о прихватању услова коришћења електронских услуга УИО.

- Они који се не региструју неће моћи извршавати своје редовне обавезе, а посљедица ће бити прекршајни налози. Осим тога, биће обављено задужење пореске обавезе по службеној дужности те ће се тај износ потраживати од пореског обвезника принудним путем - појаснио је Ковачевић.

Предност е-услуга

У УИО кажу да ће коришћењем њихових електронских услуга сви порески обвезници моћи на једноставнији и ефикаснији начин користити права и извршавати обавезе по основу индиректних пореза. Обвезници ће у сваком моменту имати приступ својим подацима на е-порталу, прије свега онима који се воде у Јединственом регистру обвезника индиректних пореза и подацима са пореске картице. Моћи ће да виде и прокњижене пореске пријаве, уплате и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана