Oд 1. јуна рампа за старијe аутомобиле

nezavisne.com
Oд 1. јуна рампа за старијe аутомобиле

​Бањалука - Од 1. јуна ове године дефинитивно ступа на снагу Одлука о ограничавању увоза путничких возила с Еуро 4 мотором, те ће се од тог датума моћи увозити само путничка возила с Еуро 5 и Еуро 6 мотором, док ће се с Еуро 4 мотором моћи увозити само теретна возила.

Потврдила је ово јуче Мајда Татаревић, стручна савјетница за односе с јавношћу и међународну сарадњу Министарства комуникација и транспорта БиХ. Спекулисало се да ће овај датум бити помјерен, али надлежни кажу да је 1. јун дефинитиван.

Харис Муратовић, предсједник Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ, каже да ће нам ова одлука донијети млађа возила, а тиме и исправнија, те еколошки чистија.

“Постоје спекулације да ће ступањем ове одлуке доћи до поскупљења аутомобила, али тврдим да се то неће десити”, рекао је Муратовић за “Независне”.

Муратовић каже да би се и након 1. јуна могла увозити возила с Еуро 4 мотором, али само она која су наручена прије тог датума.

“Постоје аутомобили с Еуро 4 карактеристикама који ће бити поручени прије 1. јуна од добављача, а неће моћи бити испоручени до тада. Наши органи су уважили ту чињеницу и омогућили да се ауто, уколико се докаже да је уплаћен прије 1. јуна, може увести”, појашњава Муратовић.

Он истиче да је таква одлука рационална и паметна, те да ће се доказивати рачуном уплате према добављачу у иностранству.

“Тако је било и раније, када је био дозвољен увоз само с Еуро 4 мотором и изнад. Постоји бојазан да би ту могло доћи до неких малверзација, али ће то бити толерисано максимално три мјесеца након 1. јуна”, истиче Муратовић.

Он је нагласио да се тренутно осјети притисак, јер сви хоће сад да увезу возила чији увоз касније неће бити дозвољен, али да на све треба гледати дугорочно, јер ће се бенефити ове одлуке осјетити сљедеће године, када увелико буду увожена млађа возила.

Жељко Василић, продајни радник у ауто-салону “Браћа Ђукић” Дервента, каже да ће се ступањем на снагу ове законске регулативе смањити увоз аутомобила.

“У посљедње вријеме све се више увозе возила с Еуро 4 нормом, како би се искористио тај период до 1. јуна. Не вјерујем да ће након овог датума доћи до поскупљења возила, јер постоје тржишне вриједности”, каже Василић.

Истиче да су се они већ раније преоријентисали на увоз само возила с Еуро 5 и Еуро 6.

“Еуро 4 нисмо увозили посљедња два мјесеца”, рекао је Василић.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да је новом Одлуком о најнижим техничким захтјевима за новопроизведена и кориштена возила при хомологацији прописано да возила која су на територију БиХ доспјела или је њихова наруџба извршена до дана ступања на снагу нове одлуке морају на дан пријаве за царињење, најкасније 90 дана од дана ступања на снагу ове одлуке, испуњавати захтјеве према старој хомологацији типа возила и хомологацији појединачног возила, те за дијелове, уређаје и опрему возила при хомологацији типа.

Они истичу да је за то потребно приложити одговарајуће доказе, што практично значи да је законодавац оставио простор од 90 дана да се возила која су наручена прије ступања на снагу нове одлуке оцарине тј. увезу по старој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана