Носимо турске гаће, а своје продајемо Нијемцима

nezavisne.com
Носимо турске гаће, а своје продајемо Нијемцима

Бањалука, Сарајево - У увозу доњег рубља у Босни и Херцеговини доминирају Турска, Кина и Србија, а земље у које БиХ највише извози ове производе су Њемачка, Италија и Аустрија, рекли су из Управе за индиректно опорезивање (УИО).

Из УИО кажу да је за првих шест мјесеци 2018. године БиХ увезла доње рубље у вриједности од 3.043.870 КМ, а извезла незнатно више, у износу од 3.138.121 КМ.

Прошле године доње рубље је увезено у износу од 6.756.547 КМ, а извезено 6.692.660 КМ.

“Током 2017. године БиХ је у Њемачку извезла рубље у вриједности од 2.491.391 КМ, у Хрватску у вриједности од 2.074.626 КМ и у Италију веш вриједан 1.192.874 КМ”, рекли су из УИО.

Додају да је исте године увезен веш из Турске у вриједности од 2.731.599 КМ, из Кине за 1.627.319 КМ и из Србије 951.922 КМ вриједан веш.

Из упоредних података видљиво је да се из БиХ веш извози у земље западне Европе, док се истовремено увози углавном из Турске и Кине. На питање зашто је то тако, у “Exclusive Lingerie”, бањалучкој компанији која се бави производњом и продајом рубља, објашњавају да је разлог једноставан, а своди се на то да рубље на европском тржишту може постићи жељену цијену, док се веш из Кине и Турске увози ради енормно ниске цијене производа.

Додају да је БиХ мало и ограничено тржиште, те да због тога компаније које имају амбиције да се развијају и шире, морају пратити трендове и производе извозити изван БиХ.

“Exclusive Lingerie“ извози робу на тржишта Шведске, Србије, Хрватске, Македоније и Словеније. Извозимо око 75 одсто наших производних капацитета женског рубља (грудњака и гаћица) и купаћих костима”, рекли су из ове компаније.

Додају да највише спортских грудњака извезу у Шведску, те да класични програм рубља највише извозе за Србију.

“Треба напоменути да су увозни производи у доста случајева ниског квалитета, што се најчешће односи на употребљавање материјала који не задовољавају екотеџ стандарде”, објаснили су из ' Exclusive Lingerie ', гдје такође подвлаче да квалитет рубља не зависи од тога да ли се пласира на домаћем или страном тржишту.

“' Exclusive Lingerie ' има добављаче из неколико европских земаља који задовољавају све екотеџ стандарде, те се сви производи израђују од таквих материјала, без обзира на то гдје се пласирају”, изјавили су из ове компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана