Ниска откупна цијена утањила извоз

Свјетлана Ђуричић
Ниска откупна цијена утањила извоз

Бањалука - За три мјесеца, колико је прошло од дизања рампе на извоз јабука у Русију, из БиХ је пласирано тек нешто више од 500 тона овог воћа, а воћари очекују бољу потражњу средином новембра.

Из Управе БиХ за заштиту здравља биља потврдили су “Гласу Српске” да је од 12. јула 2018. из БиХ у Русију извезено 505.117 килограма јабука.

- Извоз јабука и других производа биљног поријекла у Руску Федерацију усклађен је са фитосанитарним и другим прописима у БиХ, те захтјевима и стандардима Федералне службе за ветеринарску и фитосанитарну контролу Русије - казали су из ове управе.

Додали су да су у протеклом периоду приступили и детаљној анализи процедура и поступака издавања фитосанитарних сертификата да би предуприједили све могуће ситуације које би довеле до злоупотреба приликом извоза.

- Извоз воћа и поврћа у Руску Федерацију тече у континуитету, без евидентираних проблема - наглашавају у Управи БиХ за заштиту здравља биља.

У Спољнотрговинској комори БиХ кажу да су од укидања блокаде из БиХ у Русију извезене јабуке у вриједности од 328.474 КМ.

- Спољнотрговинска комора је задужена за издавање сертификата о поријеклу робе, документа који је потребан за извоз воћа и поврћа поријеклом из БиХ у Руску Федерацију, и то према упутству Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Нисмо упознати да постоје тешкоће у извозу воћа и поврћа - истакли су у Спољнотрговинској комори.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић казао је да извоз јабука у Русију иде веома лоше.

- Воће је добро родило у цијелој Европи и то снижава цијене. Нуде нам око 0,70 КМ за килограм јабуке, а трошкови превоза у Русију су велики. Ту су и трошкови паковања и царине, тако да дође скупља пита од тепсије - рекао је Дојчиновић.

Он ипак очекује да ће јабуке из БиХ на руском тржишту бити траженије од половине новембра.

- Никад се у току бербе није продавало воће. Још су температуре високе, сачекаћемо хладније дане - закључио је Дојчиновић.

Русија је у јануару ове године увела забрану увоза јабука из БиХ након што је на дрвеним кутијама у којима је воће било одложено поред увозне декларације с подацима из БиХ пронашла и етикете које указују да су јабуке увезене из Пољске. Накнадном контролом је установљено да је предузеће из Бијељине извезло спорно воће, због чега је скинуто са листе извозника. Током 2017. године извоз јабука у Русију био је већи од 18 милиона КМ.+

Инспекција

Из Управе БиХ за заштиту здравља биља казали су да се приоритет у очувању извоза воћа и поврћа из БиХ у Руску Федерацију гради на основу сталног и детаљног надзора над производњом воћа и поврћа.

- У тај сегмент су укључене надлежне инспекцијске службе ентитета и Брчко дистрикта БиХ и савјетодавне стручне службе, као и друга надлежна тијела у оквиру пољопривреде. Фитосанитарни инспектор може издати фитосанитарни сертификат само за произвођача, производњу и производ који је надзирао. Инспектор је дужан да прати бербу и складиштење, те утврди тачан принос за сваког произвођача који је регистрован за извоз у Руску Федерацију - рекли су из Управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана