Ниска цијена откупа и мањак радника гасе производњу

Љиљана Алексић
Ниска цијена откупа и мањак радника гасе производњу

Бијељина - Иако су произвођачи дувана у Семберији и Посавини прошле године откупљивачима предали рекордних 780 тона дувана, ниска откупна цијена, мали подстицаји те недостатак радне снаге многе од њих навели су на размишљање о одустајању од производње.

Одлуку о смањењу површина под дуваном донијели су бројни дувањари, а неки су и на корак од гашења производње. Највећи узрок томе је ниска откупна цијена од око три марке, која није рентабилна.

- Да би се производња исплатила, потребно је око пет КМ јер годинама сви трошкови расту, од репроматеријала преко недостатка радне снаге па до небриге надлежних. Ако се у скорије вријеме нешто не промијени, доћи ће до гашења производње  - рекао је Марко Митровић, произвођач дувана из Посавине. Сличног мишљења је и Јовица Савић из семберског села Љељенча, препознатљивог по узгоју дувана.

- Иако производим квалитетан дуван добре класе, откупна цијена је ниска. Лани сам засијао седам хектара. Међутим, размишљам како опстати у оваквим условима - пита се овај вишегодишњи произвођач дувана.

У предузећу “Дуван”, које је уговорило овогодишњу производњу са 121 узгајивачем из Семберије и Посавине, истичу да надлежни морају повећати подстицаје за производњу ове биљке јер нису мијењани годинама.

- То доводи до пада заинтересованих за производњу дувана и већ према најави за идућу годину ми ћемо имати знатно мање површина под дуваном у односу на ову годину - рекао је већински власник АД “Дуван” Бијељина Светозар Михајловић.

Према ријечима вршиоца дужности директора “Дувана” Чеде Готовчевића, план у 2018. био је већи за десет одсто у односу на уговорену производњу.

- Имали смо 365 хектара засађеног дувана, а план је био 400 хектара. Од 121 произвођача откупили смо 780 тона дувана, и то је у погледу приноса једна од рекордних година за нашу фирму  - каже он. Да је процес производње дувана сложен и тежак свјесни су и у бијељинском “Дувану”.

- Под оваквим условима производња нема перспективу. Ако се нешто промијени, произвођачи ће се вратити у производни процес јер имају опрему у коју су уложили новац и коју не могу користити у неке друге сврхе - каже Готовчевић.

Квалитет

Чедо Готовчевић истиче да је лани дуван подбацио квалитетом.

- Лист је био доста празан, а дуван има нешто нижи садржај никотина - истакао је Готовчевић и додао да је у току обрада откупљеног дувана за потребе тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана