Недостатак воде и сировине угасили производњу Свислајон Таково

Милијана Латиновић
Недостатак воде и сировине угасили производњу Свислајон Таково

Невесиње - Прехрамбена индустрија "Свислајон Таково" затворила је погон у Невесињу због нерентабилности производње, а без посла је остало 38 радника.

Потврдио је то јуче за "Глас Српске" генерални директор ове компаније за БиХ Александар Којовић, нагласивши да ће све обавезе према радницима бити измирене.

- Фирма је са 31. децембром ликвидирана, а опрема за прераду сокова биће дислоцирана у Србију и један дио за Македонију. Радницима ће бити исплаћене отпремнине и све што им по закону следује - рекао је Којовић.

Он је додао да је једини разлог за затварање погона то што производња није била исплатива.

- Годинама смо чекали да дође вода, уложили смо више од 200.000 марака за пречистач воде и све су то били додатни трошкови за прераду. Нисмо имали сировинску базу у Херцеговини, па смо повлачили сировину из Србије, а потом највише производа опет пласирали на тамошње тржиште - рекао је Којовић и додао да су у погону у Невесињу највише производили сокове, те кечап, мајонезу и разне џемове.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић истиче за "Глас Српске" да је затварање овог погона велика штета за општину, раднике који су тамо били запослени и њихове породице.

- То је приватна фирма и ми немамо никакво право да се мијешамо. Одавно се причало о затварању погона, али смо се надали да до тога ипак неће доћи. Колико знам фабрика је позитивно пословала, али ми не можемо ту учинити ништа. Највећи терет је пао на људе који су остали без посла - рекао је Авдаловић.

Погон у Невесињу отворен је у мају 2014. године, а цијели пројекат коштао је више од седам милиона евра, од реконструкције хале до куповине савремене опреме. Хала је отворена у кругу некадашњих невесињских погона "Индустрије алата Требиње" на око 7.000 метара квадратних.

Производи

Компанија "Свислајон Таково" у неколико својих фабрика производи кондиторске производе, сладолед, кашице и сокове за дјецу, џемове и мармеладе. У њиховим погонима настају и безалкохолна пића, вина, супе, тјестенина и зачини, те кечап и мајонеза, смрзнути програм, пудинг и шлаг, као и производи месне индустрије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана