Недостатак судија закочио продају бијељинске шећеране

Вељко Зељковић
Недостатак судија закочио продају бијељинске шећеране

Бијељина - Окружни привредни суд из Бијељине ни након пет мјесеци од завршетка јавног позива за продају Фабрике шећера није сазвао Скупштину повјерилаца овог предузећа како би се утврдили даљи кораци у стечајном поступку, али и размотриле пристигле понуде за куповину овог некада стратешког предузећа.

 

Према ријечима предсједника Одбора повјерилаца, адвоката Фаика Мухића, и поред многобројних захтјева упућених на адресу овог суда, као надлежног органа у стечајном поступку, да сазове Скупштину повјерилаца, то до данас није учињено.

- Њихово објашњење је да немају довољно судија, што је неозбиљно и неодговорно, јер вријеме не ради за ову шећерану - тврди Мухић за “Глас Српске”. 

Стечајни управник Фабрике шећера Небојша Матић каже да је највјероватније дошло до неспоразума, јер надлежни судија за предмет “Шећеране” није радила извјесно вријеме.

- Речено ми је да се она недавно вратила и да због тога што 18 мјесеци није радила мора сваки документ детаљно прегледати, те да ће тек након тога сазвати Скупштину повјерилаца - рекао је Матић, наводећи да би то могло бити најкасније до прве половине наредног мјесеца. 

Након што је расписан јавни позив за продају овог предузећа, понуде за куповину “Шећеране” до 15. јуна доставиле су двије компаније и једно физичке лице. У питању су турска компанија “Солтист”, вијетнамска “Сисиван” и Горан Вајкић из Бањалуке.

Турци су у својој понуди навели да су за ово предузеће спремни да плате 5,1 милион евра. Истакли су да спремни да обезбиједе банкарску гаранцију, те да ће се тек након што уђу у посјед и детаљно сагледају стање у ком се налазе постројења и опрема, изјаснити о даљој судбини ове фабрике.

Када је у питању понуда вијетнамске компаније, у њој је наведено да су за преузимање акционарског друштва спремни да плате пет милиона евра. Затражили су и да се, прије него што буду укњижени као нови власници, држава одрекне свих својих потраживања које има у овој фабрици.

Најмање новца за бијељинску “Шећерану” понудио је Горан Вајкић из Бањалуке и то 6,95 милиона КМ. Он је предложио да стечајни дужник формира ново акционарско друштво, гдје би “Шећерана” у стечају била једини оснивач, а да функцију Скупштине новог друштва обавља стечајни управник. Ново друштво било би формирано на 14 мјесеци, с тим да би Вајкић био нови директор. Како је даље наведено у његовој понуди, он би у периоду од 12 мјесеци, као нови директор овог друштва, обезбиједио новац којим би исплатио повјериоце.

 Депозит 50.000 КМ

Према ријечима Небојше Матића, када се буде знао тачан датум одржавања Скупштине повјерилаца Фабрике шећера, та информација биће прослијеђена и потенцијалним купцима, који ће онда морати потврдити своје намјере о куповини тако што ће уплатити по 50.000 марака депозита.

- На тај начин они ће показати колико су озбиљни у својим намјерама - истакао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана