Навала купаца и ауто-кућа на увоз возила са еуро 4 стандардом до 1. маја

Срна
Навала купаца и ауто-кућа на увоз возила са еуро 4 стандардом до 1. маја

Бањалука - С обзиром на то да се од 1. маја ограничава увоз половних аутомобила у БиХ на еуро 5 стандард, дошло је до повећања увоза возила с еуро 4 стандардом, јер грађани и поједине ауто-куће користе посљедњу шансу за увоз повољнијих возила, кажу стручњаци.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у прва три мјесеца ове године увезено је укупно 17.917 возила, у укупној вриједности од 198.218.536,88 КМ, са дажбинама од 42.342.811,98 КМ.

“Од укупно увезених 17.917 возила, увезено је 15.708 половних и 2.209 нових аутомобила”, кажу у УИО БиХ.

У ауто-кући “Asha auto” Приједор кажу да је увоз аутомобила са еуро 4 стандардом ове године повећан, али да је потражња купаца за тим возилима идентична као и раније.

“Ове године је, по нашем мишљењу, увоз чак и дупло повећан. Сви се труде и желе да довезу возила за која се очекује да ће фалити на тржишту. Сматрамо да се у трговању неће ништа значајно промијенити према купцима и да ће то све остати негдје на истом нивоу”, кажу у приједорском “Asha autu”.

Севдалија Бајрић, директор ауто-куће “Херц-ауто” из Сарајева, каже да је логично да ће бити повећан увоз возила са еуро 4 стандардом све до 1. маја.

“Таква возила су повољнија, а знамо каква је платежна моћ грађана. Пријатељи који такође раде с аутима журе да набаве еуро 4 на лагеру”, каже Бајрић.

Жељко Василић, трговац из ауто-салона “Браћа Ђукић” Дервента, каже да је увоз возила повећан у односу на претходни период доласком прољећа, кад се константно биљежи раст, али и због ограничења са еуро 5 нормом, која ступа 1. маја.

“Што се тиче нашег ауто-салона, константно смо увозили новија аута с еуро 5 стандардом и код нас је таквих 85 до 90 одсто возила, те смо престали с увозом еуро 4. Задњи контингент са тим возилима увезен је прије мјесец. Други ауто-салони тренутно увозе мало већи број возила с еуро 4 стандардом с обзиром на ограничење које долази, како би искористили период који им је остао”, рекао је Василић. 

Он је појаснио да су возила с еуро 5 стара у просјеку седам-осам година, те да је за мањи ауто који има еуро 5 стандард потребно издвојити и више од 10.000 КМ.  

Аднан Ковачевић, власник ауто-салона “Turbo Trade” Сарајево, каже да увозе возила стара три до четири године, тако да увођење ове одлуке неће утицати на њихов рад.

“Међутим, примијетили смо да доста грађана и ауто-кућа који се баве старијим возилима користе овај период да увезу возила са еуро 4 и до маја ће увоз вјероватно расти због слабе платежне моћи наших грађана”, каже Ковачевић.

Предраг Дудуковић, економски аналитичар, рекао је да се уводе нови стандарди у БиХ, али да су њени грађани ипак по питању куповне моћи далеко од тога да себи могу приуштити увоз само оних возила са еуро 5.

“Грађани због тога користе још један одређени период да увезу возило с еуро 4 нормом, јер су она повољнија. Онај ко је планирао себи да набави такво возило свакако покушава пронаћи начин да то заврши до маја”, рекао је Дудуковић.

Порше најскупљи

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, најскупље возило увезено у БиХ у прва три мјесеца ове године је Порсцхе-Цаyенне Т, које је поносног власника коштало 255.015,30 КМ плус дажбине 43.376,06 КМ. Након њега најскупљи увезени ауто је Мерцедес-Бенз тип АМГ Г 63, који је коштао 251.412,17 КМ и са дажбинама од 42.778,60 КМ.

Међу увезеним скупоцјеним возилима у прва три мјесеца ове године су и Porsche Carrera S, BMW М 850i xDrive Coupe, као и Mercedes-Benz/Maybach S С 560 4matic, те Land Rover Range R.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана