Naše mlijeko na evropskoj trpezi

Milijana Latinović
Naše mlijeko na evropskoj trpezi

Banjaluka - Evropska komisija dala je juče zeleno svjetlo BiH za izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na evropsko tržište, čime je još jednom potvrđen kvalitet domaće proizvodnje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Evropska komisija juče objavila odluku kojom je BiH dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što je veliki uspjeh za mliječnu industriju.

- Evropska komisija stavila je BiH na listu “A” i “B” zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo. Jedna smo od rijetkih zemalja izvan EU koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije - istakao je Šarović.

On je podsjetio da je BiH do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko, te da će mljekari moći da izvoze i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.

- BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata - precizirao je Šarović koji je juče obišao i postrojenja mljekare “Pađeni” u Bileći koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da je ovo dobar potez i da se samo subvencijama ne može braniti domaća proizvodnja.

- Mlijeko proizvedeno na našim farmama je visokog kvaliteta, što potvrđuje i ova odluka Evropske komisije. Nadam se da ćemo ponovo osvojiti evropsko tržište kvalitetom svojih proizvoda, koji su posebni u cijeloj Evropi - rekao je Usorac i dodao da sa njegove farme godišnje poteče oko 700.000 litara mlijeka.

Proizvođač iz Šamca Čedomir Borojević koji godišnje proizvede oko 1,30 miliona litara mlijeka kaže da je proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH na većem nivou nego ranije.

- Ova odluka je potvrda da naše mlijeko zadovoljava evropske standarde i da možemo da pariramo tamošnjoj konkurenciji - rekao je Borojević.

Proizvodnja mlijeka

Čedomir Borojević kaže da je za kvalitetno mlijeko veoma važno gdje se i kako uzgajaju krave.

- Neophodno je pravilno držanje muznih grla, higijena i ishrana. Da bismo dobili veću količinu mlijeka krave treba pravilno nahraniti. Koliko nam daju mlijeka, toliko mi njima treba da vratimo preko hrane - kazao je Borojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana