Namještaj iz Srpske na cijeni u Evropi

Milijana Latinović
Namještaj iz Srpske na cijeni u Evropi

Banjaluka - Drvoprerađivači u Republici Srpskoj nastavili su da bilježe odlične rezultate u plasmanu domaćih proizvoda na inostrano tržište, a samo u prošloj godini izvoz drveta i namještaja premašio je 576 miliona maraka.

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene u 2018. godini u oblasti drvne industrije iznosio je 702,52 miliona KM. Od tog iznosa na izvoz iz Republike Srpske odnosi se 576 miliona maraka, što je za 15,73 miliona više u odnosu na godinu ranije.

U prošloj godini rastao je i uvoz u oblasti drvne industrije, ali nešto slabijim intenzitetom, tako da su na domaće tržište lani stigli drvo i namještaj u vrijednosti od 126,37 miliona maraka, što je povećanje za 9,42 miliona KM u odnosu na 2017. godinu.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da je trend rasta izvoza drvne industrije nastavljen, te da ona u ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmjene Srpske čini 15,5 odsto.

- Očekivali smo i bolje rezultate od postignutih, ali je na to uticao proces snabdijevanja prerađivača sirovinom. Međutim i ovakvi rezultati su dobri, što posebno dolazi do izražaja u oblasti proizvodnje namještaja. Ostvarili smo suficit od oko 450 miliona maraka i ideja je da i u ovoj godini nastavimo tim tempom - rekao je Šinik.

Namještaj proizveden u pogonima širom RS kvalitetom i dizajnom parira onom iz evropskih fabrika, a u prilog tome govori činjenica da su se domaći proizvođači i ove godine predstavili na sajmu namještaja u Kelnu, najvećoj smotri na svijetu, kada je riječ o ovoj grani prerađivačke industrije.

- Od ukupnog izvoza namještaja u prošloj godini skoro 25 odsto se odnosi na Njemačku, a među komadima namještaja koji prednjače u izvozu izdvajaju se razna sjedišta, nosači madraca, oprema za krevete i slični proizvodi - istakao je Šinik.

Osim u Njemačku, domaće firme su lani namještaj plasirale i na tržišta Hrvatske, Italije, Holandije, Češke, Austrije, Slovenije i Srbije. Najviše namještaja uvezeno je iz Srbije, Italije, Kine, Poljske i Turske.

Kada je riječ o izvozu proizvoda od drveta i plute, u spoljnotrgovinskoj razmjeni RS izdvajaju se daščice za parket, građevinska stolarija i ogrevno drvo. Najviše tih proizvoda Srpska je plasirala u Srbiju, Italiju, Hrvatsku, Njemačku i Austriju, dok je najviše uvezeno iz Hrvatske, Srbije, Italije i Slovenije.

Radna snaga

Lazo Šinik ističe da se i preduzeća iz oblasti drvne industrije suočavaju sa problemom odliva radne snage.

- To je posebno izraženo kod izvođača radova u šumarstvu. Oni su lani isticali da ostaju bez ljudi i tražili da budu bolje pozicionirani. Nedostatak radnika uz vremenske neprilike doveo je do manjeg podbačaja od 0,7 odsto u tom sektoru - rekao je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana