Намјештај из РС пред европским купцима

Милијана Латиновић
Намјештај из РС пред европским купцима

Бањалука - Столови, столице, комоде и други намјештај произведен у погонима широм РС квалитетом и дизајном парира оном из европских фабрика, а у прилог томе говори чињеница да се домаћи произвођачи и ове године представљају на сајму намјештаја у Келну, највећој смотри на свијету када је ријеч о овој грани прерађивачке индустрије.

На овогодишњем сајму “Imm cologne”, који је почео јуче и траје до 20. јануара, представиће се рекордан број предузећа из БиХ, међу којима су и три фирме из Српске. Из Спољнотрговинске коморе БиХ истакли су да ће се на заједничком штанду представити осам компанија из БиХ те да индивидуално своје производе излаже још десет домаћих произвођача намјештаја, што је до сада најбројнији наступ предузећа из БиХ на овој манифестацији. Навели су да домаћи експонати у потпуности одговарају захтјевима тржишта ЕУ, а обухватају тапацирани намјештај за сједење, намјештај за спаваће собе, трпезарије, дневне собе те намјештај за купатила.

- Ове компаније уживају пуну организациону и савјетодавну подршку коморе, што подразумијева и представљање на посебно дизајнираном међународном штанду који је прилагодљив различитим концептима и производима - навели су у Спољнотрговинској комори и додали да је ово девети узастопни наступ домаћих произвођача намјештаја на сајму у Келну.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник истиче за “Глас Српске” да Српска константно биљежи тренд раста када је ријеч о производњи и извозу намјештаја.

- Домаће фирме су за 11 мјесеци прошле године извезле намјештај у вриједности око 223 милиона марака, што је готово на нивоу цијеле 2017, тако да ће укупан извоз у 2018. сигурно премашити годину раније. Око 25 одсто намјештаја из РС извози се у Њемачку - рекао је Шиник и додао да стопа раста извоза намјештаја у прошлој години износи око десет одсто.

Шиник каже да је учешће намјештаја у укупном извозу РС све веће, те да је  извоз ових производа око шест пута већи од увоза.

- Углавном извозимо намјештај за трпезарије и кухиње, а највећу добит остварују фирме које раде за велике свјетске трговачке ланце - додао је Шиник.

У Спољнотрговинској комори наводе да је павиљон БиХ на овогодишњем сајму укупне квадратуре 209 метара квадратних и да се налази у Хали 5.1 на сајмишту “Kolnmesse”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана