Najveći problemi tržište i kapital

Agencije
Najveći problemi tržište i kapital

Banjaluka - Najveći problemi malih i srednjih preduzeća u RS su nedostatak tržišta, obrtnog kapitala i kvalifikovane radne snage.

Istaknuto je to na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća sa predstavnicima lokalnih razvojnih agencija.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je juče da u pogledu nedostatka kvalifikovane radne snage sprovode nekoliko projekata sa međunarodnim donatorima. Projekte subvencionisanja zapošljavanja radnika sprovodi i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, a privrednim subjektima pruža pomoć u dobijanju standarda "ISO 9001" i drugih sertifikata. Pomoćnik ministra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Zoran Savić naveo je da je 359 preduzeća u posljednjih šest godina dobilo 2,45 miliona KM od Vlade RS za uvođenje standarda ISO. On je dodao da Vlada pomaže razvoj malih i srednjih preduzeća i subvencionisanjem zapošljavanja i usklađivanjem zakona sa evropskim, čime se otvara mogućnost za strane investicije. (Srna)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana