Најпотребнији квалификовани радници

Милијана Латиновић
Најпотребнији квалификовани радници

Бањалука - Обезбјеђење квалитетне радне снаге, повећање инвестиција и покретање иновација највећи су изазови са којима се суочавају привредници, истакнуто је јуче на конференцији “Како боље и како више подржати развој малих и средњих предузећа”.

Конференцију, којој је присуствовало око 100 привредника, представника организација и институција, организовала је Агенција за развој предузећа “Еда” из Бањалуке са Министарством индустрије, енергетике и рударства РС, а уз подршку Шведске агенције за међународну сарадњу (СИДА) и Амбасаде Шведске у БиХ.

Директор предузећа “Спектра ДМГ” Горан Кецман истакао је да је главни проблем са којим се суочава привреда недостатак квалификоване радне снаге.

- Константно улажемо у нове материјале, технологије и опрему, али веома тешко долазимо до квалитетних радника. Привредно окружење мора бити квалитетније и радници ће остајати овдје ако будемо улагали у пословни амбијент. Уколико производимо производе високе додатне вриједности и плате ће постепено расти - рекао је Кецман.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства у ресору малих и средњих предузећа и предузетништва Зоран Савић рекао је да су мала и средња предузећа носиоци развоја Републике Српске.

- Ово је прилика да саслушамо проблеме привредника и да покушамо наћи начин за њихово рјешавање. Омогућили смо предузетницима да за један дан и уз накнаду од 30 марака региструју дјелатност и то све на једном мјесту - рекао је Савић и додао да ће Влада РС наставити да подржава мала и средња предузећа.

Директор Агенције “Еда” Здравко Миовчић истакао је да је у идућем периоду неопходна хармонизација законских рјешења.

- Циљ нам је убрзати економске интеграције са Европском унијом у области подршке малим и средњим предузећима - рекао је Миовчић.

Амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг рекао је да у већини европских земаља у сектору економије приватни сектор заузима око 50 одсто, док у БиХ тај проценат износи 25, што ограничава могућности које тај сектор пружа.

- Да би се створило веће богатство које приватни сектор може да донесе у БиХ, потребно је побољшати опште услове у којима послују фирме и створити окружење пуно повјерења - рекао је Хагелберг.

Помоћ из Шведске

Андерс Хагелберг је рекао да је Шведска преко СИДА уложила више од 17 милиона евра.

- Фокусирани смо на економски развој, владавину права и заштиту животне средине - рекао је Хагелберг и додао да је Шведска један од највећих донатора у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана