Нафташи у Републици Српској кориговали цјеновнике

srpskainfo.com
Нафташи у Републици Српској кориговали цјеновнике

Готово све бензинске пумпе у Републици Српској су у посљедњих неколико дана снизили цијену горива за пет фенинга по литру, док „Нестро петрол“ и даље продаје по највишим цијенама.

Осим тога, гориво је и даље најјефтиније у Семберији гдје је могуће уштедјети чак и до 0,30 КМ по литри. Цијене у Крајини и Херцегови су отприлике идентичне.

Тако је јуче на бензинским пумпама у Бањалуци литар дизела углавном коштао 2,27 КМ до 2,32 КМ, а бензина 95 – око 2,24 КМ по литри. Истовремено је у Бијељини литар дизела коштао свега 2,05 конвертибилних марака, а бензин се продаје и испод двије конвертибилне марке – 1,99 КМ. Бензинске пумпе у Требињу нуде дизел за 2,26 марака, а бензина за око 2,19 КМ.

Како сазнајемо од нафтних дистрибутера у Републици Српској, и наредне седмице потрошачи могу да очекују јефтиније гориво у просјеку за три фенинга по литру. Разлог за нове цјеновнике је све јефтинија нафта на свјетском тржишту.

–Рафинерија нафте у Броду, након хаварије почетком октобра, још није почела да испоручује гориво дистрибутерима и сигурно неће још неких пет мјесеци. Мислим да имају залихе које продају на својим пумпама „Нестро“ и да због тога цијене нису још кориговали – објашњава за Српскаинфо један нафтни дистрибутер.

У Министарству трговине и туризма РС су за Српскаинфо прошле седмице најавили корекције цијена, позивајући се на информације од нафтних дистрибутера.

 

-Битно је нагласити да у Републици Српској нема монополског формирања цијена, јер цијене горива нису исте у свим дијеловима Републике Српске, као ни на свим бензинским пумпним станицама – наглашавају у Министарству трговине.

Они наводе да је, према Правилнику о садржају и начину доставе података о увозу и промету нафте и деривата нафте који се односе на количину, поријекло, цијену и квалитет, прописано да се Министарству трговине и туризма на мјесечном нивоу извјештава. На тај начин, Министарство прати и кретање цијена нафте и нафтних деривата на бензинским пумпним станицама у Републици Српској.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић вјерује да ће се приједлог одлуке о квалитету течних нафтних горива врло брзо наћи на сједници Савјета министара БиХ, чиме ће се уклонити кључна препрека за чланство у Светској трговинској организацији (WТО).

-Босна и Херцеговина има међународну, али и унутрашњу обавезу да усвоји ову важну одлуку. Она ће првенствено да допринесе квалитетнијем животу и заштити здравља грађана. Одлука омогућава употребу најквалитетнијих горива европских стандарда, доприноси једнаким условима на тржишту и доноси више новца у буџет на свим нивоима. Њено доношење не одговара само онима који желе да се ствари не мијењају, прије свега лобијима који губитком неуређеног тржишта остају без прљавог профита који су до сада остваривали –тврди  Шаровић.

Акцизни удар

Цијена горива била би нижа за 0,18 КМ по литру да нису повећане акцизе на нафтне деривате, што је од фебруара изазвало удар на џепове потрошача, а послије тога гориво је неколико пута поскупило због цијене на свјетском тржишту. Након повећаних акциза у БиХ је готово све поскупило – и робе и услуге.

Потрошачи су се жалили, чак су возачи протестовали блокирањем саобраћаја, али држава се не одриче својих повећаних прихода, који су намијењени за градњу путева и аутопутева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана