Нафта појефтињује у свијету, а поскупљује у БиХ

klix.ba
Нафта појефтињује у свијету, а поскупљује у БиХ

Сарајево - Цијена горива на бензинским пумпама у Босни и Херцеговини континунирано расте, док у исто вријеме, другу седмицу заредом, цијена барела нафте на свјетским тржиштима пада.

Становници БиХ су, по ко зна који пут ове године, прије седам дана доживјели неугодно изненађење новим поскупљењем бензина и дизела. Тако су бх. трговци нафтом и нафтним дериватима наставили са слободним формирањем цијена упркос податку да цијена нафте на свјетском тржишту другу седмицу заредом биљежи пад.

Из Министарства трговине ФБиХ казали су да је разлог за ново поскупљење горива заправо раст цијене барела нафте на свјетском тржишту.

Прије тачно седам дана, када су порасле цијене на бензинским пумпама у БиХ, цијена барела нафте на лондонском тржишту износила је 80,3 долара, док је на америчком тржишту износи 71,2 долара, преноси портал "Клиџ.ба".

Према посљедњим подацима из Лондона и Њујорка цијена барела нафте је наставила свој пад. Тако је на лондонском тржишту цијена барела пала за 0,9 одсто, односно на 79,78 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио 3,1 одсто, односно на 69,12 долара.

На основу економских извјештаја пад цијена нафте другу седмицу заредом посљедица је назнака о успоравању раста највећих свјетских економија што за посљедицу може да има смањену потражњу за нафтом.

Карстен Менке, аналитичар у Швајцарској банци Јулиус Баер, каже да се цијене нафте снижавају посљедњих седмица након што су крајем септембра доживјеле највиши ниво у посљедње четири године.

"Цијене нафте су се кретале пребрзо и преинтензивно. Сада су ниже за близу осам одсто у односу на највише разине у четири године и поново су испод 80 долара. Чини се да се ситуација на тржиштима стабилизовала", казао је Менке.

Грађани БиХ од почетка 2018. године неколико пута су осјетили раст цијена горива. Прије мање од годину дана литар горива на већини бензинских пумпи у коштао је од 1,70 КМ (на појединим пумпама и мање) до 1,90 КМ.

Раст цијена горива у БиХ почео је измјеном Закона о акцизама, када је цијена једног литра "скочила" и за 20-25 фенинга по литру, затим се правдао цијенама на свјетском тржишту, а некада није било адекватних оправдања.

Цијена једног литра бензина данас на бх. пумпама износи, зависно до компаније, од 2,31 КМ до 2,46 КМ, док је цијена дизела од 2,36 до 2,46 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана