На берзу иде 65 одсто “Љубије”

Вељко Зељковић
На берзу иде 65 одсто “Љубије”

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС сачинила је приједлог основних елемената за организовање посебне аукције за продају акција државног капитала у Руднику жељезне руде “Љубија” из Приједора.

Приједлогом је, како је појаснио портпарол ИРБ-а Зоран Поповић, дефинисан пакет акција који ће бити понуђен на продају и његова почетна цијена и сви други елементи неопходни за организовање посебне берзанске аукције, који се прије свега односе на то која правна лица ће моћи учествовати у овој куповини. Поповић није могао да говори о детаљима продаје све док приједлог ИРБ-а не размотри и одобри Влада РС.

- Тек након тога моћи ћемо изаћи са информацијом о свим појединостима продаје и донијети одлуку када ће пакет акција бити понуђен путем посебне берзанске аукције - појаснио је Поповић.

Извор “Гласа Српске” из Владе истиче да ће ИРБ највјероватније купцима понудити 64,99 одсто акција које у “Љубији” држи Акцијски фонд РС, који дјелује под капом ИРБ-а.

- У пакету који ће бити понуђен вјероватно се неће наћи око 15 одсто акција, колико имају Фонд за реституцију и Пензијски резервни фонд РС, јер је и 65 одсто акција Акцијског фонда довољно да буде успостављена доминантна власничка структура - каже наш саговорник.

Истиче да је тешко процијенити по којој ће цијени бити понуђен пакет државних акција приједорског предузећа, јер је посљедња по којој је трговано на Бањалучкој берзи за трећину нижа од књиговодствене вриједности.

- Рудник располаже значајним резервама жељезне руде и та ставка ће у највећој мјери и одредити по којој цијени ће бити продат пакет акција - каже саговорник “Гласа” и додаје да ће бити интересантно видјети да ли ће два љута ривала - “Арселор Митал” из Приједора и “Израели инвестмент група” поново укрстити копља за “Љубију”.

Директор “Израели инвестмент групе” Евгениј Зотов потврдио је да ће ова компанија учествовати на аукцији, али није желио открити и колико су спремни да плате за пакет акција.

- Не можемо откривати све карте. У овом тренутку могу само рећи да сигурно учествујемо у куповини - каже Зотов.

Генерални директор “Арселор Митала” Младен Јелача рекао је да му нису познати детаљи продаје и да ће тек када Влада донесе одлуку о условима под којима ће бити одржана аукција “Арселор Митал” заузети став о учешћу у трци.

Народна скупштина РС у мају прошле године није подржала одлуку Владе да 64,99 одсто акција “Љубије” прода “Израели инвестмент групи” за 92 милиона КМ, иако је та понуда за скоро 30 милиона била виша од износа који је био спреман да плати “Арселор Митал”, који већ послује у Приједору у заједничком предузећу са “Љубијом”. Главна замјерка на избор “Израели инвестмент групе” била је чињеница да се та компанија, за разлику од “Арселор Митала”, не бави рударском производњом.

Резерве од 20 милиона тона

Према процјенама стручњака, на подручју РЖР “Љубија” се налази око 20 милиона тона резерви жељезне руде. Пријератна истраживања су показала да ова руда садржи изузетно мало штетних примјеса и да се врло лако топи у високим пећима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана