Mljekari spremni za evropske utakmice

Veljko Zeljković
Mljekari spremni za evropske utakmice

Banjaluka - Zbog odluke Evropske komisije o slobodnom izvozu svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Evropsku uniju, mljekari iz Republike Srpske će povećati proizvodnju sirovog mlijeka, ali očekuju i da otkupna cijena bude korigovana naviše.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Ostoje Nikolića, radi se o odluci koja je obradovala sve farmere, jer sada imaju otvoreno veliko i zahtjevno tržište Evropske unije. 

- Povećaćemo proizvodnju, to je sigurno, jer su nam sada širom otvorena vrata EU. Do ovoga nije slučajno došlo. Resorno ministarstvo i farmeri su posljednjih godina mnogo uradili kako bi podigli kvalitet mlijeka, u šta su se mogli uvjeriti i nadležni iz Evropske komisije koji su dolazili u kontrolu - kaže Ostojić ističući da se u Republici Srpskoj već godinama proizvodi mlijeko koje je po evropskim standardima, a ova odluka je samo potvrda toga.

Ostojić očekuje da u narednom periodu bude povećana i otkupna cijena sirovog mlijeka, jer se samo na taj način može održati dostignuti nivo kvaliteta mlijeka, ali i razmišljati o proširenju proizvodnje.

- Ne bojimo se konkurencije i želimo da igramo evropske utakmice. Spremni smo za ove nove izazove i ne smijemo praviti nikakve greške, jer se radi o zahtjevnom i rigoroznom tržištu - dodao je ovaj farmer.

I u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su zadovoljni. Ipak, smatraju da se ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nekorektno ponio jer je na sebe preuzeo sve zasluge što je jedna ovakva odluka donesena.

Kako su istakli, dozvola za izvoz uslijedila je nakon niza godina upornog rada na kontroli kvaliteta mlijeka, ali i zahvaljujući novčanim podsticajima koji su isplaćivani od strane Vlade Republike Srpske.

- U sektor mljekarstva, u periodu od 2013. do 2017. godine, uložili smo oko 95 miliona maraka. Vlada je ovaj sektor prepoznala kao okosnicu razvoja cijele poljoprivrede. Uložena su značajna sredstva, što je na kraju dovelo i do ogromnog napretka i ovakve odluke EU - obrazložili su iz ovog ministarstva navodeći kako je ova dozvola samo posljedica ovakvog odnosa prema mljekarskom sektoru, a ne rezultat, kako to ministar Šarović predstavlja, “predanog rada Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana