Мљекари спремни за европске утакмице

Вељко Зељковић
Мљекари спремни за европске утакмице

Бањалука - Због одлуке Европске комисије о слободном извозу свих врста млијека и млијечних производа из БиХ у Европску унију, мљекари из Републике Српске ће повећати производњу сировог млијека, али очекују и да откупна цијена буде коригована навише.

Према ријечима предсједника Управног одбора Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске Остоје Николића, ради се о одлуци која је обрадовала све фармере, јер сада имају отворено велико и захтјевно тржиште Европске уније. 

- Повећаћемо производњу, то је сигурно, јер су нам сада широм отворена врата ЕУ. До овога није случајно дошло. Ресорно министарство и фармери су посљедњих година много урадили како би подигли квалитет млијека, у шта су се могли увјерити и надлежни из Европске комисије који су долазили у контролу - каже Остојић истичући да се у Републици Српској већ годинама производи млијеко које је по европским стандардима, а ова одлука је само потврда тога.

Остојић очекује да у наредном периоду буде повећана и откупна цијена сировог млијека, јер се само на тај начин може одржати достигнути ниво квалитета млијека, али и размишљати о проширењу производње.

- Не бојимо се конкуренције и желимо да играмо европске утакмице. Спремни смо за ове нове изазове и не смијемо правити никакве грешке, јер се ради о захтјевном и ригорозном тржишту - додао је овај фармер.

И у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су задовољни. Ипак, сматрају да се министар трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић некоректно понио јер је на себе преузео све заслуге што је једна оваква одлука донесена.

Како су истакли, дозвола за извоз услиједила је након низа година упорног рада на контроли квалитета млијека, али и захваљујући новчаним подстицајима који су исплаћивани од стране Владе Републике Српске.

- У сектор мљекарства, у периоду од 2013. до 2017. године, уложили смо око 95 милиона марака. Влада је овај сектор препознала као окосницу развоја цијеле пољопривреде. Уложена су значајна средства, што је на крају довело и до огромног напретка и овакве одлуке ЕУ - образложили су из овог министарства наводећи како је ова дозвола само посљедица оваквог односа према мљекарском сектору, а не резултат, како то министар Шаровић представља, “преданог рада Министарства спољне трговине и економских односа БиХ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана