Милионски дугови затворили “Нефу”

nezavisne.com
Милионски дугови затворили “Нефу”

Бањалука, Бијељина - Директор предузећа “Нефа намјештај” са сједиштем у Бијељини, а које је недавно напрасно затворило све салоне у Републици Српској, поднио је Окружном привредном суду у Бијељини захтјев за стечај.

У приједлогу се наводи да дужник није у могућности да редовно извршава своје доспјеле обавезе, да од 24. маја ове године више није у могућности да обавља своју основну дјелатност, трговину на мало намјештајем, јер су сви салони затворени од стране закуподаваца.

У судском рјешењу о покретању предстечајног поступка се наводи како су дугови предузећа око 1,3 милиона марака. 

“Дугови према добављачима у земљи износе преко 139.000 КМ, према добављачима у иностранству преко 922.000 КМ, за неплаћене порезе 60.927,78 КМ те обавезе по позајмици оснивача у износу од 176.024,70 КМ”, наводи се у овом документу.

За привременог стечајног управника суд је именовао Марка Крсмановића из Бијељине, који ће испитати да ли постоји разлог за отварање стечаја, те да ли ће имовина дужника покрити трошкове поступка.

Суд је рочиште за испитивање услова за отварање стечаја над имовином овог стечајног дужника заказао за 16. јул, на којем ће након извјештаја привременог стечајног управника одлучити о даљем току поступка.

“Тек након извјештаја ћемо имати стварну слику, гдје ће се видјети постоје ли разлози за стечај. Било какве прогнозе у овом моменту би биле нагађање”, казао је Крсмановић кратко за “Независне”.

У Пореској управи Републике Српске су нам казали како је ово предузеће по основу пореза и доприноса за лична примања остало дужно 732 КМ, те нешто преко 20.000 марака пореских обавеза по питању доприноса за март.

Подсјећамо, “Нефа намјештај” је у Србији имао производне погоне, и то у Врању и Сомбору, те на десетине продајних салона који су заједно с производњом угашени преко ноћи крајем маја, а преко 500 радника је остало без посла.

Паралелно с тим, затворени су и продајни салони у Босни и Херцеговини, а десетине купаца остале су без порученог намјештаја.

Андреј Ходасевич, руски инвеститор, који је напустио Србију, накнадно се огласио и поручио како никоме неће остати дужан. Према писању медија у овој земљи, правна лица која су везана за “Нефу” ће бити угашена кроз поступак ликвидације.

Иначе, од јуче је отворен цалл центар за све купце који су платили намјештај, а којима није испоручен.

“Због догађаја у посљедњим данима пословања морамо обновити податке како бисмо били сигурни да ће сви бити евидентирани. Прикупљање података ће трајати до краја ове недјеље. По завршеном прикупљању података наши оператери ће вас контактирати да вам понуде рјешење”, наводи се на њиховој интернет страници уз детаље о начину пријаве и контактима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана