Мериан Салзман, виша потпредсједница за глобалне комуникације у компанији “Philip Morris”: Нови тренд је ту и зове се IQOS

Драгана Орловић
Мериан Салзман, виша потпредсједница за глобалне комуникације у компанији “Philip Morris”: Нови тренд је ту и зове се IQOS

Бањалука - Иза нас стоји наука, бројни правилници, процедуре, али на крају дана све се своди на то како приступате људима, колико их чујете? Не постоји јединствено рјешење за проблем пушења. Вријеме је за практична, реалистична рјешења, која одговарају реалном свијету у којем живимо и у којем радимо.

Поручила је то виша потпредсједница за глобалне комуникације у компанији “Philip Morris” Мериан Салзман. У “Philip Morrisу” Салзманова је од прошле године, а у јануару ове године је на Свјетском економском форуму у Давосу учествовала на панелу “Communication in an Eda of Disruption”. Она је представила визију компаније у којој ради, а то је стварање свијета без дуванског дима. Салзманова је велико име у свијету маркетинга и односа с јавношћу. Вишеструко је награђивана за свој рад, а њено поље интересовања укључује и уочавање нових трендова.

- Ја не стварам трендове, само уочавам промјене које се већ дешавају у друштву, око нас - каже Салзманова.

Овог марта “Philip Morris” је добио глобални сертификат Фондације EQUAL PAY о једнаким платама за мушкарце и жене.

- То је велико признање за рад нашег тима широм свијета, који је у протеклих пет година радио управо на томе да се било гдје у свијету у “Philip Morrisу” не прави разлика у платама између мушкараца и жена. Ако раде исте послове, треба да буду и једнако плаћени за свој рад - каже Салзманова.

У склопу Међународног дана жена, швајцарски град Лозана био је домаћин конференције “Fair Share - будућност комуницирања са женама”, са фокусом на побољшању комуникације међу половима. Овај велики скуп у организацији “Philip Morrisа” адресиран је као конференција за мушкарце.

- Мушкарци треба да науче како боље да комуницирају са женама, било да се ради о маркетиншким порукама или о дијалогу унутар компанија. Потребно је увести оснаживање жена када се нађу у ситуацији полне дискриминације, али и освијестити мушкарце о том проблему, како би и они постали заговорници једнакости - каже Салзманова. Уз топ позиције у глобално важним компанијама долази и велика одговорност, зато је значајно како Салзманова види свој положај у “Philip Morrisу” као жена.

- Осјећам велику одговорност да направим добре изборе, да урадим оно што треба за компанију, запослене, али и за заједницу у којој растемо и развијамо се. У САД, гдје сам живјела задњих 18 година, нисам видјела да ме гледају другачије јер сам женско, али како сам дошла у Европу, то је израженије. Мислим да су Европљани више оријентисани на то - каже Салзманова. Објашњава и како себе види у данашњем свијету и како гледа на своје дјеловање као трендспотера - особе која анализира друштвене појаве и препознаје нове трендове.

- Мислим да се једноставно ради о дефинисању тога куда данашњи свијет иде, гдје се појављују нове маркетиншке могућности и онда, на крају, само желимо направити промјену, како за бизнис којим се бавимо, тако и за наше запослене. Заправо се ради о идентификовању онога што ће се десити сљедеће, у ком правцу ће промјена ићи и онда дефинишеш куда иде твоје пословање. Могу вам рећи да је нови тренд већ ту, а то је - бијес. Постоји много бијеса у људима - поручила је Салзманова.

Биографија

Мериан Салзман је 15. фебруара напунила 60 година и једна је од топ пет свјетских трендспотера. Пионирка је у онлајн свијету. Почетком деведесетих основала је дигиталну агенцију за истраживање онлајн тржишта. Неко је ко прогнозира друштвена кретања и препознаје трендове, а препознала је и појам метросексуалац, те га популаризовала у свијету маркетинга. Она је феминистичка икона и активисткиња. Заговарала је равноправност полова и различитост прије него што је то постало тренд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана