Македонско тржиште далеко привредницима из БиХ

nezavisne.com
Македонско тржиште далеко привредницима из БиХ

Бањалука - Иако су просторно и културно веома сличне, а историјски повезане и са сличним навикама становништва, Босна и Херцеговина и Сјеверна Македонија имају веома низак ниво економске сарадње, готово занемарив.

То показују и подаци о спољнотрговинској размјени, која је у прошлој години износила непуних 300 милиона марака. БиХ је у ову земљу извезла робу вриједну 135 милиона КМ, док је увоз износио 163 милиона КМ.

Када је извоз у питању, највише је пласирано прерађевина од меса (15,43 милиона КМ), млијека (14,82 милиона КМ) и дрвета (10,54 милиона КМ), док са друге стране увозом доминирају фармацеутски производи (25,40 милиона КМ) те производи од гвожђа и челика (23,38 милиона КМ).

БиХ од свих држава некадашње Југославије с републиком која је недавно промијенила име, има убједљиво најмањи ниво пословне сарадње. Скромни резултати још више чуде ако се у обзир узме и да између двије земље нема отворених политичких питања, као ни већих трговинских баријера, а чланице су и Централноевропског уговора о слободној трговини (ЦЕФТА).

Да би се нешто могло промијенити, најављују у Савјету министара БиХ. На посљедњој сједници министри су утврдили Приједлог споразума о економској сарадњи између Босне и Херцеговине и Републике Сјеверне Македоније, којим се јачају билатералне везе.

“Закључивањем споразума двије државе желе ојачати економске везе те створити могућности за бољу сарадњу привредних субјеката и заједнички приступ трећим тржиштима. Интензивирање економске сарадње би у коначници требало да допринесе расту националних економија и повећању робне размјене двију држава”, речено је у Савјету министара.

За остваривање ових циљева дефинисане су различите активности усмјерене на јачање сарадње владиних и невладиних институција те контаката између привредника и њиховог учешћа на међународним изложбама и сајмовима, оснивање заједничких улагања, интензивирање сарадње на међународном нивоу у вези с питањима од заједничког интереса.

Приједлог споразума с извјештајем о преговорима биће достављен Предсједништву БиХ, а за бх. потписника предложен је министар спољне трговине и економских односа. Планирано је да уговор буде потписан на пет година.

У Привредној комори Републике Српске кажу како привредници до сада нису показивали неки значајнији интерес за извоз на тржиште Сјеверне Македоније.

“Иако је то била земља чланица бивше Југославије, она ипак није близу. Наши привредници су окренути западним земљама, првенствено у ближем окружењу попут Словеније и Аустрије. То су уједно и платежно моћнија тржишта. Потписивање споразума о економској сарадњи сигурно може утицати на то да се ситуација поправи, а простора за сарадњу има много”, каже Владимир Благојевић, портпарол Коморе.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана