Купци из Турске поново у игри за бијељинску “Шећеран”?

Милијана Латиновић
Купци из Турске поново у игри за бијељинску “Шећеран”?

Бијељина - Скупштина повјерилаца бијељинске “Шећеране” у стечају заказана је за 27. мај, а по свему судећи купци из Турске, који су раније достављали понуде за ову пропалу фабрику, поново се враћају у игру.

У Окружном привредном суду у Бијељини потврдили су јуче да је Скупштина заказана по приједлогу групе повјерилаца.

- У наведеном приједлогу садржан је и захтјев групе повјерилаца за смјену стечајног управника Небојше Матића - кратко су навели из Окружног привредног суда.

Матић је за “Глас Српске” истакао да ће на Скупштини представити извјештај о свим дешавањима у вези са “Шећераном” у протеклом периоду, те да очекује да ће бити донесена одлука шта и како даље.

- Крајем прошлог мјесеца одржан је састанак са представником турских компанија “Солтист” и “Сариел” Омер Фарук Бозаком који је желио да разговара о њиховој понуди у износу од 4,25 милиона евра. Међутим, саопштили смо му да је дан прије његовог доласка на састанку повјерилаца донесен закључак да се још неће спуштати цијена испод десет милиона марака - рекао је Матић.

Додао је да су потенцијалном купцу из Турске појаснили да уколико жели да се врати у трку за “Шећерану” кориговану понуду треба доставити најкасније седам дана прије заказане Скупштине повјерилаца.

- Заинтересовани купац је обећао да ће кориговати понуду и доставити је у предвиђеном року. Остаје да видимо шта ће се даље дешавати - казао је Матић.

Подсјетио је да су турске компаније и раније биле у трци за куповину “Шећеране” и да су тада нудиле 5,1 милион евра за фабрику, али с обзиром на то да у предвиђеном року нису уплатиле депозит, Скупштина повјерилаца донијела је одлуку да предузеће продаје на лицитацији.

Осим Турака, “Шећерану” већ дуже вријеме мјерка и Бањалучанин Горан Вајкић који не одустаје од своје понуде која износи 6,9 милиона КМ.

Он је раније истицао да би уколико успије у својој намјери поново покренуо производњу и на семберским ораницама засијао око 5.000 хектара шећерне репе, коју би прерађивао у погонима бијељинске фабрике. Вајкић је истицао да би за дизање фабрике на ноге требало још око 40 милиона КМ. Осим њега, за фабрику су једно вријеме били заинтересовани и купци из Вијетнама.

Посљедњи покушај продаје бијељинске Фабрике шећера у стечају пропао је у марту јер нико није доставио понуду за куповину тог пропалог предузећа.

“Шећерана” зјапи празна веће 12 година, а рђа је већ увелико нагризла опрему. Стечај је покренут прије непуне четири године, а дуговања “Шећеране” износе око 16,5 милиона марака, док је имовина процијењена на око 23 милиона марака.

Смјена

Коментаришући захтјев групе повјерилаца за његову смјену Небојша Матић је рекао да је ријеч о њиховим личним разлозима за које немају никакве доказе.

- Пријава њихових потраживања је предмет истраге и кривичне пријаве против бившег директора “Шећеране” и осталих 84 радника, гдје се испитује основаност њихових потраживања. Те пријаве су настале на основу признатих потраживања, а на рочиштима се нико није појављивао. Сви су могли да траже све, а како се нису појављивали сада су љути због тога. Нису навели ниједан аргумент, па видјећемо одлуку суда - казао је Матић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана