Купца за “Шећерану” траже и у региону

Љиљана Алексић
Купца за “Шећерану” траже и у региону

Бијељина - Продаја бијељинске Фабрике шећера у стечају биће настављена путем лицитације по досадашњој цијени од десет милиона марака, а нова јавна продаја требало би да буде одржана крајем марта.

Одлуку о начину и условима продаје некадашњег гиганта из Бијељине донио је Одбор повјерилаца “Шећеране” на јучерашњој сједници, након што је пропала још једна лицитација, јер у предвиђеном року нико није доставио понуду за куповину.

- Одбор повјерилаца је закључио да се продаја настави под истим условима из огласа од 1. фебруара ове године. Нема снижавања цијене, нема нових услова, све је потпуно исто, с тим што смо донијели одлуку да овај пут огласимо продају и путем медија у региону, а не само у БиХ, рачунајући да ће то привући неког потенцијалног купца имовине Фабрике шећера - рекао је предсједник Одбора повјерилаца “Шећеране” Војислав Николић, изразивши наду да ће се појавити озбиљан купац који ће ову фабрику “вратити у живот” и поново покренути производњу.

Према мишљењу стечајног управника Небојше Матића, купци очигледно чекају повољније услове, односно нижу цијену.

- Ако је неко и заинтересован за куповину, чека нижу цијену јер му се исплати да сачека мјесец, два и да купи фабрику за осам или девет милиона КМ. Сачекаћемо још мјесец, па ћемо знати и то - рекао је Матић и додао да ће “Шећерана” сигурно бити продата у идућа три мјесеца.

На питање шта је са понудом Горана Вајкића из Бањалуке, који је раније изразио интерес за куповину Фабрике шећера, Матић је одговорио да његову понуду Одбор јуче није разматрао. 

- Његова понуда је била 6,9 милиона марака, а садашња цијена је минимум десет милиона марака. У посљедњих мјесец дана било је неколико долазака представника турских компанија, гледали су и разматрали ситуацију, али понуду нису доставили - појаснио је Матић. Према његовим ријечима, у случају да се у наредних мјесец дана не појави заинтересовани купац, цијена ће сигурно “пасти” на основу тржишних услова.

Стечај у “Шећерани” траје непуне четири године, а до сада је пропало неколико покушаја продаје. Имовина тог пропалог предузећа прво је нуђена за 23,74 милиона, затим за 16,5 милиона, а потом је цијена пала на 11,87 милиона марака. Дуговања бијељинске “Шећеране” износе око 16,5 милиона марака, а имовина је процијењена на око 23 милиона марака.

Када је у питању наставак рада у овој фабрици шећера, раније је истакнуто да би за покретање производње у “Шећерани” након година застоја требало инвестирати између 40 и 50 милиона КМ.

Радници

Став радника је да “Шећерана” не може бити продата по цијени нижој од десет милиона марака. Представник радника у Одбору повјерилаца Илија Гркинић истакао је да су очекивали да ће турска компанија “Солтист” купити фабрику.

- Био сам присутан када је у посјети “Шећерани” била делегација из Турске. Отишли су презадовољни - навео је Гркинић и додао да је изненађен њиховим одустајањем од куповине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана