Краком “Турског тока” ка Српској транспортоваће се око милијарду кубика гаса

Срна
Краком “Турског тока” ка Српској транспортоваће се око милијарду кубика гаса

Београд - У Србији је почела градња прве дионице гасовода “Турски ток”, чији ће један крак водити према Републици Српској, гдје ће бити транспортовано око милијарду кубика гаса, пише београдски дневник “Политика”.

Лист наводи да је изградња званично почела јуче, иако припремни радови трају од почетка априла.

Гасовод улази у Србију код Зајечара, а излази код Хоргоша у Мађарску, док крак према Хрватској није планиран.

Наредних дана у плану је даље постављање цијеви од Велике Плане, у дужини од 55 километара, ка Ковину.

Према писању “Политике”, један излаз планиран је и код Ћуприје. Више од пола земљишта већ је припремљено за копање, а добијене су и грађевинске дозволе.

Градња ће даље бити настављена од Ковина до Шајкаша, у дужини од 112 километара, гдје је пола терена очишћено и спремно за постављање цијеви.

Један крак водиће од Госпођинаца да би се гас из “Турског тока” искористио и за пуњење подземног складишта гаса “Банатски двор”, пише “Политика”.

Проширење “Банатског двора” почеће наредног мјесеца и складиштиће 750 милиона кубика гаса, умјесто садашњих 350, чиме ће Србија и у најхладнијим данима моћи да покрије потребе за гасом. Дневно ће бити утискивано око 10 милиона кубика гаса.

“Политика” наводи да је, уколико буде више гаса, у плану градња складишта у Итебеју, капацитета око милијарду кубика и још једног код Панчева.

Овај гас искористио би се за изградњу гасних електрана у Београду, Нишу и Панчеву.

Власник гасовода је српско-руска фирма “Гастранс”, која финансира пројекат, док је руска компанија ИДЦ добила посао на тендеру за извођење радова, а велики број домаћих компанија добиће посао преко њих и “Србијагаса”, подсјећа “Политика”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана